Predstavljena treća knjiga Povijesnog zbornika dugoselskog kraja

Piše: - 13.04.2022.

Zavičajna zbirka Terra Sancti Martini stigla je do jubilarnog 100. izdanja, a to je treći svezak Povijesnog zbornika dugoselskog kraja.

Gradska knjižnica Dugo Selo predstavila je drugi i treći svezak Povijesnog zbornika dugoselskog kraja. Drugi svezak objavljen je puno ranije, ali nije javno predstavljen zbog epidemioloških mjera. Nedavno objavljen treći svezak, ujedno je i 100. knjiga objavljena u Zavičajnoj biblioteci Terra Sancti Martini.

Zavičajnu zbirku pokrenuo je bivši ravnatelj Gradske knjižnice pokojni Aleksandar Saša Antolović nakon što je u sklopu Gradske knjižnice oformljena Zavičajnu zbirka koja sadrži tisuće dokumenata, fotografija i druge građe vezane uz dugoselski kraj, a na čemu je najviše radio Predrag Topić sadašnji ravnatelj. Tako je prije 16 godina pokrenuta i nakladnička aktivnost i objavljena prva knjiga zavičajne zbirke Terra Sancti Martini, da bi se stiglo da impozantne brojke od 100 naslova različiitih sadržaja i autora čija je jedina poveznica dugoselski kraj.

Predrag Topić, autor Povijesnog zbornika dugoselskog kraja, ponovo naglašava da je i ideja za Povijesni zbornik, izrasla prije nekoliko godina, upravo zbog obilja prikupljene građe u Zavičajnoj zbirci. Povijesni zbornik govori o osobama i događajima cijelog dugoselskog kraja, dakle i Dugog Sela i Brckovljana i Rugvice i  donosi dokumentarne fotografije i novinske isječke uz prošlih vremena.

Na predstavlju zbornika o njegovoj kapitalnoj vrijednosti govorio je profesor povijesti Luka Podunajec naglasivši da je autor Predrag Topić prava hodajuća enciklopedija. Dodao je da knjiga ima veliku historiografsku vrijednost, da je smisleno koncipirana i puna anegdota što ju pretvara u izuzetno zanimljivo i lako čitljivo štivo.

Sam autor, Predrag Topić, ističe da knjigu otvara osvrt na poznatu komičarku i operetnu pjevačicu Faniku Haiman rođenu u Božjakovini, koju teatrolog Igor Mrduljaš naziva našom najboljom komičarkom tog vremena. Možemo saznati niz detalja o gospodarskim izložbama održanim 1864. i 1900. godine. Zanimljiva je i priča o Hermini Khermayer poznatoj akrobatkinji koja je sa svojim cirkuskom trupom putovala posvuda, pa je tako stigala je i u Dugo Selo  gdje se udala i ostala. I brojne druge, više ili manje poznate osobe našle su se, uvijek s razlogom, na stranicama drugog ili trećeg sveska Povijesnog zbornika Dugoselskog kraja.
Na promociji održanoj u Gradskoj knjižnici, autoru je na njegovom vrijednom istraživačkom radu čestitao i gradonačelnik Nenad Panian, istaknuvši veliki značaj takvog rada za očuvanje povijesti dugosleskog kraja.  U glazbenom programu nastupio Vokalni ansambl „Duga“. Predrag Topić u razgovoru za Zabavni radio još je dodao:

“Brojni povijesni dokumenti nalaze se svuda oko nas.  Moramo proučiti sve što možemo, a građe ima mnogo. Ovo u zborniku je samo dio ledenog brijega.”

Inače sva tri sveska Povijesnog zbornika mogu se kupiti u Gradskoj knjižnici Dugo Selo.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist