Noć knjige 2022

Piše: - 22.04.2022.

Jedanaesti put u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano je otvorena Noć knjige.

Ova kulturna manifestacija održava se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja, i Dana hrvatske knjige, 22. travnja, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina na svečanom je otvaranju kazao da nakon dvije pandemijske godine mogu proglasiti “zrelu noć knjige”, manifestacije koja ima kulturološku i prodajnu funkciju, te ulogu preispitivanja politike knjige.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl naglasio je važnost manifestacije za podizanje kulture čitanja, koja je važna za očuvanje kulture i identiteta te posebno istaknuo tribinu posvećenu ukrajinskoj književnosti i akciju tiskanja ukrajinskih bilježnica.

Tamara Kraus iz Agencije Kvaka predstavila je istraživanje čitanja u Hrvatskoj koje je dobiveno metodom dobiveno metodom neposrednih intervjua tisuću sudionika starijih od 16 godina. Ono je otkrilo lagani pad čitanosti. Tijekom ove godine 42 posto sudionika kazalo je da je u posljednja tri mjeseca pročitalo barem jednu knjigu, dok su podaci za prethodnu godinu bilo za tri postotka bolji, a dvije godine prije sedam bodova bolji. Pad se objašnjava kao posljedica pandemijskog stresa i online nastave što je umanjilo uvjete za čitanje kod kuće.

Sa svojih više od 1200 programa u 250 gradova, Noć knjige nametnula se kao najmasovnija manifestacija koja potiče čitanje u Hrvatskoj.

U emisiji Patrola Zabavnog radija razgovarali smo s Vanjom Štalec Obradović i Ivanom Radenović iz Knjižnica Grada Zagreba (organizacijski odbor Noći knjige) te Mišom Nejašmićem iz Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist