Bogata povijest Brckovljana otkrivena u Povijesnom zborniku dugoselskog kraja

Piše: - 20.05.2022.

U općinskoj vijećnici Brckovljana predstavljena su tri do sada objavljena sveska Povijesnog zbornika dugoselskog kraja.

Gradska knjižnica Dugo Selo, osnovana prije 30 godina, godinama prikuplja povijesnu građu s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Dio prikupljene građe objavljen je u tri do sada objavljene knjige, rekao je na početku Predrag Topić, ravnatelj knjižnice, ali i autor i urednik izuzetno vrijednog i zanimljivog projekta.

U tri sveska obrađeno je i izuzetno je puno građe iz Brckovljana. Između ostalog u drugom svesku, prvi put je iznesena povijest obitelji grofova Erdödy iz Štakorovca, nepoznati detalji iz rada Tamburaškog društva “Tomislav” iz Lupoglava do 1940. godine, kao i mnoštvo drugog sadržaja.  U stvari u svakom svesku je dio povijesti, znamenitih osoba ili malo poznatih detalja brckovljanskog kraja. Vrijedno je izdvojiti detalje životopisa operne pjevačice i glumice Fanike Haiman rođene u Božjakovini. Objavljene su i brojne rijetke fotografije, između ostalog kardinala Stepinca 1940. u Lupoglavu . U svakom slučaju čitatelji imaju prigodu saznati puno zanimljivih detalja iz povijesti dugoselskog kraja pa tako i područja sadašnje općine Brckovljani.

Na vrijednom izdanju i ogromnom trudu u ovom izdavačkom poduhvatu Predragu Topiću i GK Dugo Selo zahvalio je načelnik Tihomir Đuras i najavio obnovu obiteljske grobnice Erdödy.

 

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist