Priopćenje GO HDZ-a Dugo Selo

Piše: - 15.07.2022.

Protiv smo poskupljenja vrtića i kupnje stare zgrade bez procjene za 9 milijuna kuna!

Ovim putem želimo obavijestiti naše sugrađane da je jučer održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj smo bili protiv  prijedloga gradonačelnika Paniana za poskupljenje programa Dječjeg vrtića Dugo Selo na 850 i 1000 kn.

Iz dokumentacije nije bilo vidljivo koji su razlozi za poskupljenje, nije bilo nikakve podloge nit izračuna ekonomske cijene i obrazloženja na koji način se došlo do 850 i 1000 kn, a razloge nije mogao pojasniti niti sam gradonačelnik Panian kao predlagatelj poskupljenja.

S jedne strane navodno nema novaca za vrtić i teret se u cijelosti prebacuje na roditelje, a s druge se strane kupuje stara, ruševna zgrada suda. Vijećnici su materijale za donošenje odluke o kupnji dobili tek jedan dan prije sjednice, što je postala uobičajena praksa da se vrlo važne stvari dopunjuju u dnevni red bez dostavljanja kompletnih dokumenata i informacija.

Mi smo uvijek za dobre projekte i kupovinu objekata koji su od važnosti za Grad, ali ne bez poštivanja zakonske procedure i bez procjene. Smatramo i da je u Dugom Selu trenutno puno veći prioritet osiguravanje mjesta u dječjim vrtićima za svu djecu od plaćanja preskupe cijene za staru zgradu.

Nakon naše ustrajnosti na dobivanju potpunih informacija gradonačelnik je izjavio da je osobno vodio „pregovore“ o kupnji zgrade, da Grad nije naručio procjenu tržišne vrijednosti nekretnine, da je prodavatelj angažirao svog vještaka koji zgradu prvo procijenio na 7,5 milijuna kuna, da bi gradonačelnik pristao da taj vještak napravi reviziju procjene kojom je cijena narasla  na 9 MILIJUNA kuna (1,2 milijuna eura). Površina čestica na kojoj se nalazi zgrada je 2142 m2.

Razloge zašto Grad nije angažirao procjenitelja, zašto je prihvaćena procjena prodavatelja koja je još i  bezrazložno revidirana na više, zašto su u kupoprodajni ugovor ugrađeni određeni indeksi po kojima će kupoprodajna cijena još rasti i ne zna se konačna cijena koja će biti plaćena, nismo uspjeli saznati.

Bez obzira na sve, vijećnici Fokusa, SDP-a (Stjepan Štefinovec), Domovinskog pokreta (Luka Tkalčević) i Vlado Šindler (BM365) dignuli su ruku za poskupljenje vrtića i za kupnju stare zgrade suprotno zakonskim odredbama.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist