Dudu u Maksimiru

Piše: - 05.08.2022.

Legenda Dinama Eduardo Alves da Silva – Dudu koji je u 108 utakmica postigao je 73 gola za Dinamo, a u 64 utakmice za reprezentaciju Hrvatske još 29 golova vratio se u Maksimir.

Naime, Dinamo organizira 19.izdanje tradicionalnog turnira Mladena Ramljaka koji je ove godine okupio 8 vrhunskih ekipa: Dinamo, Real Madrid, Maccabi, Rapid, Flamengo, Udinese, Odense i Ludogorets. Dobri poznavatelji nogometa znaju da je, osim za Dinamo, u svojoj bogtoj karijeri igrao za Arsenal, Šahtar i Flamenogo ( na posudbi i Inter iz Zaprešića) pa se Dudu našao na tribinama prateći svoja dva bivša kluba; Dinamo i Flamengo. Na svečanoj večeri upriličenoj uz otvaranje turnira, organiziranoj na makismirskom stadionu sjedio je za stolom brazilaca, zajedno s nekadašnjim suigračem Ettom. Srdačno se pozdravio sa klupskim vodstvom i bivšim suigračima a vremena je našao i za novinare.

“Uvijek je lijep osjećaj vratiti se u Hrvatsku, u Zagreb, posebno u Maksimir, a jako dugo nisam bio ovdje na travnjaku,  jer i kad dođem utakmice pratim sa tribina, a biti ovdje na travnjaku baš je lijepo.” – uvodno je naglasio Dudu.

Prisjetio se da je i svojih nastupa na “Ramljaku”, jer je u Dinamo stigao sa samo 16 godina.

“Za mlade igrače jako su važni ovakvi turniri. Pratim memorijal Ramljaka, koji je iz godine u godinu sve jači. Tek sada vidim koliko je važno igrati ovaj turnir jer nakon njega mnogi igrači dobivaju poziv za prvu momčad pa čak i prve transfere.”

Naravno u finalu bi rado vidio svoja dva kluba Dinamo i Flamengo.

“Da mogu birati to bi bilo moje finale, ali ne bi ga mogao gledati jer ću u to vrijeme biti u avionu za Brazil.”

O Zagrebu i Dinamu Dudu priča sa puno emocija, ipak je ovdje stvorio ime, karijeru i stigao do Hrvatske reprezentacije. A tu je i oženio dugoselku Andreu Šok, u 24. godini života, kada je dobio ponudu da svoju karijeru nastavi u Londonu, gdje je potpisao za Arsenal. Obitelj Da Silva; Eduardo, Andrea, kći Lorena i sin Matheus zadnje tri godine žive u Riju. Plan je da u Brazilu ostanemo 5-6 godina, kaže Dudu, najavljujući ipak povratak u Europu.

” Ne mogu obećati da će to biti Hrvatska, ali nikad se ne zna. Puno će detalja odlučivati. Kći Lorena ima već skoro 17 godina i planira studirati u Europi. Matheus ima skoro 12 godina i igra nogomet u Flamengu. Puno planova ovisi o njihovim ciljevima, važno je da djeca uživaju. Tko zna, može Flamengo zaustaviti naše obiteljske planove, teško je vidjeti u budućnost. Cilj je ipak vratiti se u Europu, Hrvatsku ili negdje blizu Hrvatske.”

U Brazilu Dudu često hakla sa prijateljima, a naravno da prati i Dinamo. Utakmice Dinama u Europi mogu se vidjeti i na TV-u, a naše prvenstvo pratiti preko interneta.

“Dinamo je popularan klub i u Brazilu ga dosta ljudi, koji znaju nogomet, cijene kao veiliki klub. Protiv Ludogretsa osvojio je važne bodove u gostima i favorit je pred domaćom publikom, ali znaš kako je danas u nogometu. Nema opuštanja i svakako Dinamo čeka teška utakmica. Moram reći da je Dinamo iz godine u godinu sve bolji i jači. Zato vjerujem da će proći dalje” – zaključio je Dudu i pozdravio sve slušatelje našeg radija kojeg pamti kao Radio Martin.

Podijelite

Current track

Title

Artist