Mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup

Piše: - 29.04.2023.

Svečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je monsinjor Dražen Kutleša. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Sveta misa započela je svečanom procesijom, nakon toga se uvodno obratio kardinal Josip Bozanić, koji se prisjetio nekih središnjih događaja koji su se odvili tijekom 25 godina njegova stolovanja, i zahvalio svima koji u surađivali s njim. Nakon toga u središnjem dijelu svete mise kardinal Bozanić svoj štap predao je mons. Draženu Kutleši koji je tada i službeno postao novi zagrebački nadbiskup.

U svojoj propovijedi Kutleša je vjernike pozvao da u svoje molitve uključe njegovu molitvu za “obilje duha” i “milost vodstva postojanošću i čvrstoćom čiste savjesti kardinala Stepinca i blagom ljubavlju kardinala Kuharića”.

Naglasio je važnost izgradnje pravednijeg društva, u kojemu će se priznavati i štititi ljudska prava, a ekonomski i politički odnosi biti uređeni na način koji će služiti dobrobiti svih ljudi. To je, smatra, izazov pri kojemu neizostavna uloga pripada svim vjernicima, ženama i muževima.

Opasnost koju možemo opaziti i koja nam prijeti na svim razinama društvenog, ali i vjerskog života, je svojevrsna podvojenost, hipokrizija, rekao je novi nadbiskup, dodavši kako se jedno vjeruje i ispovijeda na privatnom planu, a drugo na društvenom i vjerskom. Osvrnuo se na suvremenog čovjeka. Rekao je kako ima osjećaj da se suvremeni čovjek udaljava od Boga, da smo sve više ovisni o tehnologiji, a da je spas jedino u Bogu.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist