Zelena inicijativa za zaštitu šuma

Piše: - 23.05.2023.

Zelena alternativa – održivi razvoj Hrvatske u suradnji s drugim zeleno- političkim akterima pokrenula je zelenu inicijativu u sklopu koje će se prikupljati potpisi za peticiju „spasimo šume Europe“.

Zorislav Antun Petrović iz Oraha objašnjava kako je prije nekoliko tjedana počelo potpisivanje peticije na platformi Tilt kojom se od Europske komisije traži da dodatno zaštiti šume na području čitave Europe.

“U sklopu Zelene inicijative prikupljaju se potpisi za peticiju “Spasimo šume Europe”. Peticiju je pokrenula Europska zelena stranka, čiji je OraH član, na svom portalu tilt!. Može se potpisati i online na https://www.tilt.green/hr/forests. Peticijom se zahtijeva od Europske komisije da zabrani svo krčenje šuma, odnosno praksu čiste sječe, a na područjima šuma zaštićenih odredbom Natura 2000 spriječi upotrebu teških strojeva koji uništavaju šumsko tlo i ojača Natura 2000 odredbe da bi se očuvao prirodni ponovni rast i pružila bolja zaštita svim postojećim šumama. Stoga smo pozvali GI Drugo Selo iz Dugog Sela da nam se pridruže i da udružimo snage na današnji Dan bioraznolikosti i zaštite okoliša u RH”, pojasnio je Petrović.

Potpisivanje peticije u Dugom selu počelo je u ponedjeljak 22. svibnja na svjetski dan bioraznolikosti i zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. U provedbi zelene inicijative sudjeluje i Siniša Kljajić koji je pojasnio važnost ovog projekta.

“S obzirom da se radi o temi koja je važna i za naš grad koji sve više raste na uštrb zelenila, svi se žalimo da nam je dosta betona i da želimo zeleno pa u tom smislu želimo i urbane planove kako će naš grad biti zelen. Iskustva europskih zemalja dobro će doći, ova suradnja služi da se povežemo s ljudima koji imaju znanja i vještine. Imamo i projekt Zeleni centar znanja gdje transferiramo upravo to što je već urađeno i uređeno u sredinama poput našeg grada Dugog Sela. Vjerujem da će i građani i vlast prepoznati važnost i da ćemo svi zajedno isplanirati naš grad da on bude na ugodu i zadovoljstvo svih građana”, rekao je Siniša Kljajić iz GI Drugo Selo.

Osim grada Dugog sela u inicijativu su se uključili i ostali gradovi. Potpisi će se skupljati u Zagrebu, Čakovcu, Splitu i Puli a cilj je naravno – prikupljanje što većeg broja potpisa..

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist