Održana 66. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Piše: - 01.06.2023.

U novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održana je 66. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se raspravljalo o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola. U ime Zagrebačke županije sjednici je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. „Isto tako kako je važan turizam u jadranskim županijama, važan je i na kontinentu. Upravo zato, novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati koji su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji će stupiti na snagu početkom iduće godine“, rekla je Brnjac.

Naime, Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.

Podijelite

Current track

Title

Artist