Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Piše: - 05.06.2023.

Uspješno je provedena još jedna preventivno-edukativna akcija u sklopu projekta KardioPRotect, ovoga puta na jezeru Kipišće u Strmcu kod Svete Nedelje. S ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti projekt KardioPRotect provodi Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Projektom su obuhvaćeni preventivni liječnički pregledi u svim gradovima županije, kao i edukativna kampanja na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja. Uz Svetu Nedelju, dosad su javnozdravstvene akcije održane u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Dugom Selu. Do kraja ovoga mjeseca bit će organizirane u Vrbovcu – 13. lipnja i u Svetom Ivanu Zelini – 24. lipnja. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika odabrat će se novi termini. U srpnju će se akcije održati u Jastrebarskom i Ivanić-Gradu.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti u svijetu. Nadmašuju čak i maligne bolesti. Godišnje od bolesti srca i krvožilnog sustava umire oko 18 milijuna ljudi.

Kardiovaskularne bolesti obuhvaćaju bolesti srca i srčano-žilnog sustav što u konačnici dovodi do infarkta miokarda (propadanja stanica srčanog mišića uzrokovanog naglim smanjenjem ili potpunim prekidom protoka krvi kroz krvne žile srca). Nadalje, zahvaćaju mozak i moždane arterije te dovode do cerebrovaskularnih bolesti (najraširenija je moždani udar), a zahvaćaju i arterije donjih ekstremiteta što dovodi do okluzivne bolesti perifernih arterija (začepljenja ili sužavanja arterija u nogama).

U podlozi kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza – nakupljanje lošeg kolesterola u stijenki krvnih žila, što dovodi do suženja arterija, odnosno smanjenja dotoka krvi do organa i njihova oštećenja.

Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet bespovratne potpore iznosi 100%. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist