Augustinovo u Lupoglavu u Crkvi na otvorenom

Piše: - 02.08.2023.

U Lupoglavu na Augustinovo prva sveta misa u crkvi na otvorenom čija je gradnja počela ove godine.

Župa Blaženog Augustina Kažotića iz Lupoglava sutra slavi 700. godina rođenja Augustina Kažotića prvog hrvatskog blaženika. Za sutrašnji blagdan održana je trodnevna priprava koju su predvodili župnici dugoselskog dekanata, a na sam blagdan 3. kolovoza svečanu svetu misu predvodi monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Pozivajući sve vjernike na veliku obljetnicu rođenja prvog hrvatskog blaženika, zagrebačkog i lucerskog biskupa župnik župe
Velečasni Filip Pavlović ističe da je iz dugoselskih župa organiziran prijevoz u Lupoglav ali se potrebno prijaviti u svojoj župi. Podsjetio je pri tome da se ova obljetnica u župi počela obilježavati još u vrijeme Adventa.

“U godinu blaženog Augustina Kažotića čije je geslo “Svim srcem” Dugoselski dekanat je organizirao hodočašće na grob bl. Augustina Kažotića u Luceru u uskrsnom tjednu, a na hodočašću je sudjelovalo 120 vjernika.
Također u Lupoglavu se javila ideja da se ovaj značajan jubilej trajno obilježi izgradnjom spomen-prostora u čast Blaženiku. Arhitektonsko rješenje projekta “Crkva na otvorenom” rad arhitekta Stipe Šarića predstavljeno je župljanima 26. ožujka te se krenulo s prvim radovima i prikupljanjem dobrovoljnih priloga. Crkva na otvorenom sastoji se od prostora vanjskog oltara, prostora za vjernike, postaja križnog puta te kipa blaženog Augustina Kažotića u prirodnoj veličini. Dobrotom mnogih vjernika ovih dana dovršavamo prvu fazu projekta, a to je vanjski oltar, pa ćemo ovogodišnje Augustinovo proslaviti na prostoru Crkve na otvorenom.”

Pod pokroviteljstvom Općine Brckovljani i u organizaciji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Lupoglav te Lovačkog društva „Srna“ iz Lupoglava ove subote, 5. kolovoza, održat će se i tradicionalno pučko obilježavanje Augustinova. Lovci organiziraju memorijalni turnir u streljaštvu Željka Funteka, a KUD veliku smotru folklora.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist