Pola stoljeća zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini

Piše: - 11.09.2023.

Pedesetu obljetnicu proslavio je Zavičajni muzej Donja Kupčina, po veličini drugi muzej na otvorenom u Hrvatskoj. Muzej etnografskog tipa u deset objekata (tradicijskih drvenih kuća) prikazuje seosku stvarnost s kraja 19. na početak 20. stoljeća.

“Cjelokupnu stvarnost toga vremena možemo doživjeti na jednome mjestu. U tradicijskim drvenim kućama, koje su spomenici kulture, čuvaju se etnografski predmeti koji svjedoče o nekadašnjem načinu života, kada je selo bilo samoodrživa cjelina. Nekada su ljudi, za svoje potrebe, sami proizvodili i hranu i odjeću i obuću, koristili se blagodatima prirode uz pomoć jednostavnijih ili kompliciranijih alata i sprava… Sve to može se pogledati u ovome muzeju”, ispričala je Anđelka Vidović, suradnica za kulturnu baštinu Zavičajnog muzeja Donja Kupčina.

Uz obljetnicu muzeja organizirana je dvodnevna manifestacija “Etno Pisarovina” popraćena dječjim i radionicama izrade ručnih radova i cvijeća od papira, domaćim placom s oblizekima, nastupom kulturno-umjetničkih društava i etno koncertom. Prisutna je bila i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

“Kroz program javnih potpora u kulturi Županija sufinancira zaštitu ovoga muzeja i otkup predmeta za njegovu zbirku”, istaknula je Glasnović. Županija je pomogla i tiskanje zbirke kupčinskih tradicijskih jela “Kaj se negdar jelo”, također predstavljene na ovoj manifestaciji.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist