Dugoselski spomenar

Piše: - 16.09.2023.

Uvod u manifestaciju “Stara jela z Dugog Sela” je izložba “Dugoselski spomenar” koja je otvorena večeras u KIC-u.

Glavni cilj ovog hvalevrijednog projekta je očuvanje starih znanja i vještina koje su se njegovale na dugoselskom području, a koju su organizirali TZG Dugo Selo, KUD Preporod i  Ljiljana Stanko.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Nenad Panian a, uz Grad, podršku je dala i Hrvatska turistička zajednica, a nastala je uz pomoć brojnih Dugoselaca i Dugoselski koji su ustupili dio svog bogatog naslijeđa na uvid široj javnosti, pojasnila je direktorica dugoselskog TZ-a Karmela Vukov-Colić.

Izložba je podijeljena na dva dijela – tekstilno stvaralaštvo na području Dugog Sela te Snejinu klet, rekao je predsjednik KUD-a “Preporod“ Mario Mlinarek uputivši veliku zahvalu obiteljima Remenar i Sever koji su sačuvali od zuba vremena namještaj.

Osim starinskog namještaja pogledati se može tkalački stan, kolovrat i vreteno, razne kućanske potrepštine, odjeća od lana i konoplje kao i obuća. U Snejinoj kleti središnji dio zauzima škrinja s raznim ukrasnim platnima, posteljinom, nakitom poput kraluša ili sekanaca, cvijeća, zidnjaka tj. sve ono što je snaha trebala kao miraz donijeti u novi dom.

Ako se propustili večerašnje otvorenje izložbe “Dugoselski spomenar“ razgledajte je preko vikenda, Spomenar će biti otvoren sve do 12. studenog. U subotu i nedjelje nas očekuje tradicionalna manifestacija “Stara jela z Dugog Sela” na kojoj možete kušati vrhunsku gastro ponudu, dobro se provesti na koncertima i sudjelovati u zanimljivim sadržajima za sve uzraste. Manifestacija se otvara sutra 16.rujna točno u podne u centru Dugog Sela.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist