Veliko slavlje velike obljetnice DVD-a Dugo Selo

Piše: - 24.09.2023.

Pod pokroviteljstvom grada Dugog Sela i Vatrogasne zajednice grada, veliku obljetnicu – 130 godina proslavilo je DVD Dug Selo. Osnovano daleke 1893. godine društvo danas broji 111 članova od čega 30 operativnih, uvijek spremnih pomoći u nevolji, ne samo kod požara, već i prometnih nezgoda, prirodnih nepogoda: nevremena, potresa i poplava, ali i kad treba skinuti mačku s grane, kako je u prigodnom filmu na svečanoj sjednici, rekao jedan od mladih članova društva.

Svečanost je počela postrojavanjem vatrogasaca i njihovih gostiju i predajom novog vozila DVD-u. Ključeve vozila gradonačelnik Nenad Panian predao je Željku Remenaru, a on Ivanu Terziću, zapovjedniku društva.

“Višenamjensko vozilo vrijedno je više od 300.000 eura. Opremljeno je najnovijom tehnologijom, služit će našim vatrogascima i vatrogaskinjama da na kvalitetan način riješe sve ugroze i da sami budu sigurni u njemu“, kazao je gradonačelnik Panian i najavio daljnje investicije u vatrogastvo grada: novu garažu za 4 vozila i vatrogasne ljestve DVD-a Dugo Selo, vatrogasni muzej u Leprovici i kao kruna svega multifunkcionalni prostor za sve sastavnice civilne zaštite pa i vatrogasce.

“Vozilo ima pogon na sva 4 kotača, svu potrebnu opremu za gašenje požara, duplu kabinu u koju može stati 6 vatrogasaca, sva sjedala su opremljena izolacijskim aparatima, spremnike za 3 500 litara vode i 200 litara pjenila, alat za razvaljivanje i probijanje tako da je spremno i za tehničke intervencije i za svladavanje prepreka” – pojašnjavao je gostima zapovjednik Ivan Terzić

Radi se o vrlo modernom navalnom vozilo, kojeg su sa velikim zanimanjem razgledali gostujući vatrogasci a svoje oduševljenje nije krio ni predsjednik Vatrogasne zajednice ZŽ Slavko Povrlišek i izaslanik župana Stjepan Kožića te Hrvatske vatrogasne zajednice.

“Možemo slobodno reći kako je ovo društvo jedan od ponosa VZ Zagrebačke županije i stoga sam i ja ponosan što sam danas ovdje. Fascinira izgled i oprema vozila. Hvala VZG-u i gradonačelniku što su se odlučili za nabavu, ali ja želim da se koristi što manje za intervencije i što više za vježbe i pokazivanje”- rekao je Povrlišek.

Novo vozilo i postrojbe posvećeni su nakon svete mise koju je predvodio župnik vlč. Ivan Valentić u Župnoj crkvi Sv. Martina biskupa koji je također naglasio značaj vatrogasnog rada i pružanja nesebične pomoći za bližnjega.

Nakon toga održana je svečana sjednica na kojoj su dodijeljena brojna priznanja članovima društva za 10 i 20 godina staža u vatrogastvu, brončane vatrogasne medalje i plamenice, spomenicu za 40 godina staža, srebrne vatrogasne medalju i plamenice.
Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je zahvalnice vatrogascima za nesebičnu pomoć stradalima u potresu i dodijelila vatrogasnu spomenicu za 50 godina staža u vatrogastvu Rafaelu Jagaču, zlatnu vatrogasnu medalju Zvonku Novoselu Dolnjaku
i zlatnu vatrogasnu plamenicu Nikoli Rnjaku. U ime svih nagrađenih zahvalio je Zvonko Novosel Dolnjak.

Dobrovoljno vatrogasno društvo nagradilo je plaketama institucije, društva i pojedince koji su im pomogli u organizaciji proslave, zahvalnice poduzećima i pojedincima donatorima te svim gostujućim DVD-a.

Društvu su obljetnicu čestitali gradonačelnik Nenad Panian, tajnik VZ Zdenko Brlek i predsjednik VZ ZŽ Slavko Povrlišek koji je pri tome društvu predao u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Povelju i plaketu s likom Đure Deželića za 130 godina humanitarnog rada i djelovanja.

Predsjednik DVD-a Tomislav Šarić na svečanosti je čestitao i zahvalio svima koji su , od osnivanja do danas prošli kroz društvo i svima koji su im pomagali te naglasio da se oni volonteri.
“Uvijek je važno  reći da je to dobrovoljno društvo, da dajemo svoje slobodno vrijeme kako bismo pomogli drugima u nevolji. Posljednjih godina smo se dobro opremili i tu smo da bi zaštitili naše građane od ugroza. Dobro smo opremljeni, stručni i možemo kvalitetno izvršiti svoje zadatke. Čestitam svim našim članicama i članovima, kako bivšim tako i sadašnjim, ovu veliku obljetnicu“, rekao je predsjednik Šarić.

Na svečanosti u punoj dvorani Preporoda, pred brojnim gostima i članovima tridesetak prijateljskih društava, među kojima i Rogateca iz susjedne Slovenije, prigodan program izvele su „Koledarice“ i Limena glazba KUD-a „Preporod“.

Program obilježavanja 130. godišnjice nastavlja se u subotu 30. rujna vatrogasnim natjecanjem i tradicionalnom vatrogasnom zabavom na prostoru ispred POU-a Dugo Selo.

Podijelite

Current track

Title

Artist