Zimska služba je spremna

Piše: - 14.11.2023.

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2023./2024. za što je osigurano 2,6 milijuna eura.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2024. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka istaknuo je kako će ekipe zimske službe biti danonoćno na raspolaganju i apelirao na vozače i sve sudionike u prometu da se pridržavaju ograničenja brzine i prate signalizaciju na cestama.

Na području Zagrebačke županije nalazi se i 475 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti) za koje su nadležne Hrvatske ceste.

Radove zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić-Grad).

„Kroz ovih 7 mjesta pripravnosti za potrebe zimske službe raspolažemo s ukupno 58 u potpunosti opremljenih vozila, a za državne, županijske i lokalne ceste osigurano je ukupno 11.000 tona soli i 7.000 mᶟ sipine“, rekao je direktor Županijskih cesta Tomislav Bačanek, dodavši da su sva vozila i sva mjesta pripravnosti komunikacijski umrežena. Također, na prometnicama diljem Zagrebačke županije u tijeku postavljanje 1000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane ‘pahulje’, oko 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova.

„Zimska služba je spremna, a kako bi se cestama moglo nesmetano i sigurno prometovati tijekom cijele godine, nužno ih je kontinuirano održavati“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, osvrnuvši se na ovogodišnje ulaganje u obnovu prometne infrastrukture. „Naše ceste doživjele su ‘preporod’. Iz Fonda solidarnosti EU, ŽUC je osigurao 91 milijun eura, a rezultati su itekako vidljivi na terenu – obnovljene ceste, mostovi i sanirana klizišta diljem Zagrebačke županije“, rekao je Kožić, naglasivši kako je riječ o povijesnom ulaganju.

Inače, ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od 5:00 do 20:00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod prosječnog sniježenja, te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod iznadprosječnog sniježenja. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist