U 10 mjeseci obnovljeno 70 mostova, 36 klizišta i više od 300 kilometara cesta na području Zagrebačke županije

Piše: - 29.11.2023.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije sredstvima Fonda solidarnosti EU značajno je obnovila  prometnu infrastrukturu oštećenu u potresima. Tijekom deset mjeseci tako je na 235 gradilišta diljem Zagrebačke županije obnovljeno 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta, 129 dionica županijskih i lokalnih cesta u ukupnoj duljini više od 300 kilometara u vrijednosti 91 milijun eura. Rezultati do sada najveće obnove prometne infrastrukture u Zagrebačkoj županiji predstavljeni su prigodom svečanog otvorenja obnovljenog mosta preko rijeke Kupčine u Pribiću u općini Krašić.

„Svi ovi projekti ne predstavljaju samo tehničko unapređenje naše prometne infrastrukture već ulaganje u našu zajednicu i kvalitetu života građana te u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije“, rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, posebno zahvalivši resornom ministarstvu, izvođačima i svima koji su radili na projektima.

Tonči Glavinić, ovlaštenik za obavljanje poslova ravnatelja Uprave obnove od potresa pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ovom se prilikom zahvalio na dobroj suradnji Županijskoj upravi za ceste i Općini Krašić, te dodao.

„Ministarstvo graditeljstva s današnjim danom ima više od 10 800 obnovljenih javnih i privatnih zgrada, a trenutno je u izvođenju radova aktivno više od 1300 gradilišta“, rekao je Glavinić.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, naglasio je kako bi bez pomoći Vlade i Fonda solidarnosti EU obnovu prometne infrastrukture u ovakvom obimu zasigurno čekali godinama.

„Jedna pojava koja nam je nanijela velike štete, potres, donio nam je zapravo najveću obnovu do sada. Za osigurati ovako značajna sredstva trebale bi nam godine. Bez ovakve financijske injekcije sigurno bi sve išlo puno sporije, stoga dodatno zahvaljujem ministarstvu i Vladi te ravnatelju Županijske uprave za ceste“, rekao je Tomljenović.

Načelnik općine Krašić, Josip Petković Fajnik, istaknuo je kako je obnovljeni most u vrijednosti 602 tisuće eura od posebnog značaja za lokalno gospodarstvo i stanovnike dvaju najvećih naselja – Pribića i Krašića u „Dolini kardinala“.

„Ovo je doista poseban i povijesni dan naše općine, jer most povezuje dva mjesta u kojima su rođena dva velikana – u Krašiću je živio i preminuo kardinal Alojzije Stepinac, a u Pribiću kardinal i nadbiskup zagrebački, Franjo Kuharić. Dnevno ovim mostom prolazi stotine osobnih i teretnih vozila. Vjerujem da će toga u budućnosti biti još više, a ovaj most to sada i omogućava“, istaknuo je Fajnik.

 

 

Podijelite

Current track

Title

Artist