Predstavljena knjiga „Njemački adventski običaji“

Piše: - 07.12.2023.

Predstavljena je knjiga „Njemački adventski običaji“ autora Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

„Godinama držim predavanja o ovoj temi pa sam došao na ideju da ih uobličim i u knjigu. Najvažnije što je u njoj zapisano jest paradigma svetkovanja Božića. Zašto se i od kada slavi Božić, kada je prestao biti isključivo liturgijski blagdan i postao šira, obiteljska baština“, rekao je Beus, dodavši da je knjiga „puna podataka, štikleca i anegdota“. O knjizi je govorio publicist i književnik Boris Beck, rekavši da knjiga daje genezu božićnih i kršćanskih običaja.

„Cijeli naš božićni, adventski imaginarijum germanskog je podrijetla“, od adventskih svijeća i vjenčića, božićnih jaslica, bora, kuhanoga vina… – rekao je Beck. Promociji je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„I u Hrvatskoj i u svijetu ima običaja za koje nismo svjesni odakle dolaze. Izdavanje ove knjige potvrda je kvalitetnog rada predstavnika njemačke nacionalne manjine. Kroz ovakve projekte može se vidjeti koliko su predstavnici nacionalnih manjina doprinijeli kulturnom i povijesnom napretku Hrvatske, a u ovom slučaju i znatno šire“, rekla je Glasnović.

Podijelite

Current track

Title

Artist