Dvadeset godina Konjogojske udruge Vrbovec

Piše: - 19.02.2024.

Dvadesetu godišnjicu postojanja obilježila je Konjogojska udruga Vrbovec. Osnovana s ciljem uzgoja hrvatskoga hladnokrvnjaka, popularizacije i promicanja konjogojstva te edukacije i stručnoga usavršavanja uzgajivača konja, udruga danas broji četrdesetak članova.

Osim hrvatskoga hladnokrvnjaka, članovi udruge posjeduju i druge pasmine konja, poput posavskoga konja, lipicanera, engleskoga punokrvnjaka, arabera…

Željko Vršćak, predsjednik udruge, ponosan je što udruga okuplja sve više mlađih članova, a posebno što je iz nje proizišla Ženska konjička garda Vrbovec.

U sklopu redovite godišnje skupštine, obilježavanje dvadesetogodišnjice rada ove udruge održano je u Rakovcu. U ime župana Stjepana Kožića, konjogojcima je uspjeh u daljnjem radu poželio pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

„U Hrvatskoj je broj stoke u silaznoj putanji, no jedino je konjogojstvo u porastu. Broj uzgajivača i konja raste. Županija je za vas osmislila određene mjere i programe, koje nastavljamo provoditi i u ovoj godini“, rekao je Kraljičković dodavši da uzgajivače vodi ljubav prema konjima, čime se oplemenjuje ruralni prostor. Na području Zagrebačke županija, dodao je, ima oko 500 uzgajivača i oko 3000 konja.

„Po broju konja treća smo, a po broju uzgajivača druga županija u Hrvatskoj“, rekao je pročelnik.

Čestitke u prigodi 20. godišnjice rada konjogojcima je, uz ostale, uputio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. „Vi ste bogatstvo grada, vi ste ono kaj  drugi nemaju“, rekao je Kralj.

Podijelite

Current track

Title

Artist