Zagrebačkoj županiji dodijeljen brončani Green Destinations certifikat

Piše: - 07.03.2024.

Zagrebačka županija dobila je brončani Green Destinations certifikat, potvrdu najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj.  Priznanje je uručeno Ivani Alilović, direktorici Turističke zajednice Zagrebačke županije u sklopu najvećeg svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu.

Metodologija i propisani standardi za uspješan proces certificiranja prema Green Destinations modelu iznimno su zahtjevni. Radi se o najsveobuhvatnijem procesu certificiranja održivosti u turizmu u svijetu, koji obuhvaća četiri komponente održivog razvoja – društvenu, okolišnu, ekonomsku i kulturnu. Osim što je priznanje vrlo zahtjevno dobiti, isto je potrebno i ponovno potvrditi u evaluacijskom procesu nakon dvije godine.

Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je direktorica Alilović.

Ovaj certifikat potvrđuje predanost županije održivom upravljanju destinacijom i promociji odgovornog turizma, te joj donosi niz benefita, poput veće vidljivosti na globalnoj sceni, uvrštavanja u prestižne svjetske vodiče i prezentacija na velikim turističkim sajmovima. Također, on služi kao alat za evaluaciju i poboljšanje održivog upravljanja turizmom, ali je ujedno i dokaz da je Zagrebačka županija već sada na pravom putu.”, rekla je Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa.

Osim Zagrebačke županije još su dvije hrvatske destinacije postigle izniman uspjeh i to Park prirode Telašćica koji je nagrađen srebrnim Green Destinations priznanjem te klaster Lika Destination koji je dobio brončano priznanje.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist