Obilježen Svjetski dan zdravlja

Piše: - 05.04.2024.

U prostoru Repro Eko Farme u Jastrebarskom Zagrebačka županija obilježila je Svjetski dan zdravlja pod sloganom „Moje zdravlje-moje pravo“. Suradnjom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje te Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo organizirana je informativno-edukativna tribina  „Zdravstveni rizici kojima su izloženi poljoprivrednici“.

Okupljene zdravstvene djelatnike i predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  uvodno je pozdravila  Snježana Žunec iz Zagrebačke županije naglasivši kako je prošle godine donesen Plan zdravstvene zaštite Zagrebačke županije u kojem su prepoznati novi prioriteti, a jedan od tih prioriteta i uočenih problema je štetan utjecaj pesticida, herbicida i ostalih kemikalija na zdravlje poljoprivrednika i stanovništva Županije. „Upravo iz tog razlog obilježavanje Svjetskog dana zdravlja odlučili smo posvetiti ovoj izuzetno važnoj temi jer naša županija ima najveći broj OPG-ova u RH“, poručila je Žunec.

O zdravstvenim rizicima za poljoprivrednike prilikom primjene pesticida govorio je prof. dr. sc. Albert Marinculić iz Udruge  biofila Hrvatske. „Smisao integrirane poljoprivrede je da koristimo sve ostale metode, a tek onda pesticide i to u strogo kontroliranim uvjetima. Danas postoje različiti načini kontrole štetnika, rekao je Marinculić upozorivši na pčele kao kolateralne žrtve korištenja pesticida.

Prema riječima prof. dr. sc. Valerija Vrčaka sa Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu najvažniji herbicid na svijetu je glifozat koji nije samo agrokemijsko sredstvo već ima svoj ekološki, ekonomski i politički profil. Upozorio je na štetnost ove kemikalije kao i činjenicu da bez nje danas praktički nema kruha što je ne samo ekološki već i društveni problem.

Osim prilikom korištenja pesticida, djelatnici u poljoprivredi izloženi su i riziku prilikom upotrebe mehanizacije. O najčešćim ozljedama i kako ih prevenirati govorio je liječnik Dominik Raos, iz Zavoda za hitnu medicu Zagrebačke županije. Upozorio je na traumatološke ozljede koje nastaju radi korištenja zastarjele opreme, ali i radi uklanjanja tvorničkih blokada. Istaknuo je važnost upotrebe mehanizacije sukladno tvorničkim pravilima, ali i nošenja zaštite odjeće.

Inače, Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja već 76 godina pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ove godine, svjesni činjenice da je zdravlje milijuna ljudi širom svijeta ugroženo uslijed bolesti, stradavanja i klimatskih promjena, tema Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo!“.

Podijelite

Current track

Title

Artist