Najveći logistički centar u Hrvatskoj gradi se u Zagrebačkoj županiji – 100 milijuna eura vrijedna investicija RC Zone Samobor

Piše: - 10.04.2024.

Polaganjem kamenja temeljca u utorak je svečano označen početak gradnje budućeg najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj – RC Zone Samobor. Iza projekta vrijednog više od 100 milijuna eura stoji češka kompanija RC Europe, što je ujedno najveća češka investicija u Hrvatskoj dosad.

Na zemljištu u gospodarskoj zoni Bobovica, ukupne površine 170.000 četvornih metara, bit će izgrađen objekt od 86.000 četvornih metara namijenjen iznajmljivanju. Završetak centra očekuje se za godinu dana, a zakupci će ga moći koristiti za skladištenje, proizvodnju ili uredsko poslovanje, a sam projekt će uvažavati sve ekološke, zelene i kriterije energetske učinkovitosti.

Suvlasnici kompanije Miloslav Hartman i Jan Prokop istaknuli su da su razvijali projekt više od sedam godina. Najveći izazov bio im je otkup zemljišta od čak 200 pojedinačnih vlasnika i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. „Uvjeren sam u uspjeh ovog projekta s najvećim objektom ove vrste u Hrvatskoj, a kad njega dovršimo već imamo u pripremi novi projekt“, naglasio je Miloslav Hartman.

Češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka pozdravio je izgradnju logističkog centra RC Zone Samobor, koji će, uvjeren je, produbiti ionako odlične odnose između dvije zemlje.

Ovo je najveći logistički centar koji se gradi i koji će biti sagrađen na području Zagrebačke županije, ali u ovom trenutku i najveći logistički centar na području Hrvatske. Zagrebačka županija ima oko 30-ak poduzetničkih zona u čiju smo infrastrukturu dosad uložili preko 7 milijuna eura. Bitno je privući domaće i srane investicije koje će generirati i nova radna mjesta“, rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Gradonačelnica Petra Škrobot kazala je kako joj čast što je RC Europa odlučila ovakvu investiciju realizirati upravo na području grada Samobora koji je poznat kao poduzetnički grad i da će nastaviti biti podrška kako stranim, tako i domaćim gospodarstvenicima i obrtnicima.

Uz postavljen kamen temeljac simbolično su posađene lipa i hrast u znak prijateljstva češkog i hrvatskog naroda.

foto: RC Zone Samobor

Podijelite

Current track

Title

Artist