161 NOVI ZAGREBAČKI OBRTNIK POLOŽILO MAJSTORSKE ISPITE

Piše: - 21.06.2024.

Obrtnička komora Zagreb provela je majstorske ispite koje je uspješno položilo 161 kandidat s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Jučer, 20. lipnja 2024. godine svečano su dodijeljene majstorske diplome novim majstoricama i majstorima. U veliku obitelj obrtnika primljen je 161 kandidat koji je uspješno položio majstorske ispite na jesenskom roku 2023. godine i proljetnom roku 2024. godine.

“Biti majstor na današnjem tržištu rada je izazovno, ali lijepo i produktivno. Mjesta u srednjim strukovnim školama više da i nema, interes je jako velik, a svake godine imamo povećanje broja obrtnika. Obrtništvo je IN. Nikad nije bila veća potreba za majstorima i uvijek ih nedostaje. Drago mi je da im broj raste, jer se borimo da se rad njihovih ruku cijeni. Moraš se odlučiti da postaneš obrtnik, a to onda postaje velika odgovornost. Da bi postao majstor, poslije završene srednje strukovne škole, slijedi tri godine prakse nakon koje se može pristupiti majstorskom ispitu. Zato je rad pravog majstora izuzetno kvalitetan”, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

Svoje diplome dobilo je 44 majstora s područja Udruženja obrtnika grada Zagreba, troje s područja Udruženja ugostitelja grada Zagreba, 4 iz Dugog Sela, osam iz Jastrebarskog, 7 iz Samobora, troje iz Svetog Ivana Zeline, 12 iz Velike Gorice, 4 iz Vrbovca, 12 iz Zaprešića, 4 iz Vrbovca, 10 iz Sesveta, te njih 56 s područja cijele Hrvatske te Austrije i Njemačke. “Dodjela ovih diploma služi kao sjajan nastavak obrtničke tradicije u gradu Zagrebu gdje imamo čak 23.000 registriranih obrta u kojima je zaposleno oko 32.000 ljudi. Prepoznali smo ove djelatnosti kao ključnu gospodarsku granu i trudimo ih se kroz proračun Grada Zagreba podržati. Ove godine smo za njih osigurali 1,3 mil. eura”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora To su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti. “Danas majstori nikad nisu bili poželjniji, cjenjeniji te plaćeniji i to je ono što je zalog za budućnost našeg gospodarstva. Svojim rukama stvarat ćete nove vrijednosti i time doprinijeti razvoju naše sredine te osigurati svojoj egzistenciji. Imamo preko 118.000 obrtnika u Hrvatskoj, a zapošljavamo 230.000 radno sposobnog stanovništva. Obrtništvo je naša kultura, identitet i tradicija, a simbol obrtništva su vaše zlatne ruke. Ovaj ispit vam je jedan stupanj više, priznanje da to što radite i stvarate ima poseban pečat kvalitete i vrijednosti”, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Na ovogodišnjem 9. Zagrebačkom obrtničkom sajmu prezentiralo se 66 obrtničkih struka, predstavljeno je 22 obrtničkih i srednjih strukovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije, a sajam je posjetilo rekordnih 6.000 učenika osnovnih škola. Mirna Bevanda Marušić položila je majstorski ispit za bravarku. „Već 17 godina predajem praktičnu nastavu prvim razredima u Strojarskoj obrtničkoj školi. Zavoljela sam metal i odlučila se da krenem položiti majstorski ispit. Diploma mi znači jako puno, mogu usavršiti svoje znanje, svoje iskustvo prenijeti na svoje učenike, a kasnije možda otvorim i svoj obrt.“

Majstorska diploma je vrijednosni dokument koji je dokaz stručnosti i kvalitete te otvara mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri, za otvaranje obrta-tvrtke, izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. Stjepan Nemčić je majstor galanterist koji nastavlja obiteljski posao. „Ova diploma mi je prekretnica da nastavim dalje ono što su stvarali moji djedovi, roditelji, pa se nadam da će ju nastaviti i moji nasljednici. Osim strukovnog rada u radioni, samostalno radimo i marketing, promociju, prodaju, trudimo se biti efektivni.“

U sklopu dodjele uručene su i zahvalnice za sudjelovanje na 9. Zagrebačkom obrtničkom sajmu te sportašima OKZ-a za sudjelovanje na 16. Obrtničkim sportskim igrama.

Podijelite

Current track

Title

Artist