Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Piše: - 01.07.2024.

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je protekle subote u Svetoj Nedelji. Kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Rakitju održano misno slavlje. Središnji program obilježavanja održan je u šatoru ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ gdje se okupilo četiristotinjak branitelja i uzvanika.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, general Darko Rukavina istaknuo je kako je upravo u Rakitju utemeljena postrojba legendarnih Tigrova, temelj i jezgra iz koje su se razvijale daljnje formacije. „Pozitivno ozračje u hrvatskom društvu i čvrsta povezanost s hrvatskim narodom bili su od samih početaka obrane i stvaranja Hrvatske najveći izvor naše snage. Naša današnja zadaća je očuvati državu, izgraditi ju onakvom kakvu smo željeli i za koju smo se borili. Naša životna misija je prenijeti sustav vrijednosti koji smo pokazali u najtežim danima, domoljublje, hrabrost, vjeru i zajedništvo na mlade generacije kao izvor nadahnuća i snage za ostanak na rodnoj grudi“, rekao je Rukavina.

Imena ljudi koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije, svoj vlastiti život, zlatnim su slovima upisana u temelje Lijepe Naše. Poticat ćemo i dalje rad udruga, financirati besplatno liječenje branitelja u Naftalanu. Županija će uvijek biti uz branitelje jer su oni bili i ostali ovdje u najtežim vremenima“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervina Kolarec, naglasivši kako su upravo branitelji najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj, samostalnoj neovisnoj domovini Hrvatskoj.

Ovo mjesto je kolijevka moderne hrvatske vojske. Ponosimo se slavnom prošlošću koju su obilježili ljudi, ratnici, baš ovdje gdje su počeci. Kao čovjek na tome im svima zahvaljujem. Znam da vam nije bilo lako, znam što ste prošli, i potrudit ćemo se da vam koraci budu jednostavniji i da mlade generacije cijene vašu žrtvu i borbu“, rekao je okupljenima gradonačelnik Svete Nedelje, ujedno i saborski zastupnik Dario Zurovec.

Drago mi je da svugdje imamo otvorena vrata i razumijevanje. S ovog su mjesta u Rakitju krenule prve postrojbe i svi su znali što znači Tigar na terenu. Hvala svima koji se brinu za branitelje i njihove obitelji, za njihovu skrb, nikada se više nije zajednica brinula o nama nego posljednjih osam godina“, istaknuo je Rudolf Jedvaj, predstavnik branitelja s područja Svete Nedelje te predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade.

Na početku središnjeg obilježavanja himnu „Lijepa naša domovino“ otpjevale su članice vokalnog ansambla „Domenike“, a na završetku pjesme posvećene Domovini otpjevale su članice KUD-a Strmec.

Inače, Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine, 27. lipnja proglasila je Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na taj je dan, 1991. godine na pokupsko ratište je raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. To je ujedno i razlog što se, prije jedanaest godina, prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist