Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Piše: - 03.07.2024.

Svečanom Akademijom te dodjelom nagrada zaslužnim tvrtkama i pojedincima obilježen je 30. Dan Hrvatske obrtničke komore, strukovne organizacije koja okuplja više od 118 tisuća obrtnika koji zapošljavaju oko 231 tisuću ljudi.
Na svečanoj Akademiji dodijeljena su priznanja najzaslužnijim obrtnicima za razvoj obrta i obrtničkih institucija, promovirani su novi majstori koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite, a Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je nagrade „Šegrt Hlapić“ najboljoj učeniku, najboljoj školi izvođaču obrazovnog programa te najboljem mentoru.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni visoki gosti i uzvanici – predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, saborska zastupnica i izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora, Branka Juričev-Martinčev, ministri na čelu s resornim ministrom gospodarstva, Antom Šušnjarom, saborski zastupnici, župani te brojni drugi cijenjeni gosti.

Na početku Svečane akademije, okupljenima se obratio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil:
“Uz obilježavanje jubilarne 30. obljetnice održavanja obnoviteljske Skupštine Hrvatske obrtničke komore, ove godine slavimo i 172 godine organiziranog obrtništva u spomen na 1852. godinu, kada su osnovane obrtničko-trgovačke komore u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Na nacionalnoj razini, organizirano obrtništvo ulazi u svoje četvrto desetljeće, ali je daleko od krize srednjih godina. Jako dobro znamo tko smo, koja je naša zadaća i kako je postići. Nikad nismo bili otvoreniji, uključiviji i snažniji!” – kazao je Kratohvil.

Na rastu broja obrtnika te njihovom utjecaju na hrvatsko gospodarstvo čestitao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković pritom ističući kako su se sinergijskim djelovanjem premostile neviđene krize proteklih godina, od pandemije, inflacije do rata u Ukrajini.

Podijelite

Current track

Title

Artist