Deep Into Croatia

Piše: - 20.08.2019.

Poznati dvojac Tomec&Grabber predstavljaju svoj novi album ‘Deep into Croatia’ kojeg je čuo i karizmatični kuhar, TV zvijezda, jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje, Anthony Bourdain!

Nakon izvanrednih albuma ‘Dalmatian Dub’ i ‘Dalmatian Lounge’ producentski dvojac Krešimir Tomec i Marco Grabber predstavljaju jedinstveni album, pravo glazbeno putovanje Hrvatskom, ‘Deep into Croatia’!

Tradicionalne pjesme u modernom ruhu, izvučene iz naše baštine, oduševiti će sve ljubitelje glazbe, a svoje doprinose ovim skladbama dali su i odlični gosti na albumu – Lidija Bajuk, Matija Dedić, Singrlice, Tamara Obrovac, Putokazi i mnogi drugi.

Glazbeni dvojac Tomec i Grabber bave se dekonstrukcijom tradicije i hrvatske glazbene baštine i dobitnici su najprestižnijih međunarodnih atribucija i nagrada. U svome stvaralaštvu miješaju globalne glazbene elemente i modernu planetarnu elektronsku produkciju s domaćom analognom baštinom.

Ozren Kanceljak, glazbeni recenzent, album je opisao ovim riječima: “Ako ovo niste do sada slušali, onda ste idiot. Ja sam idiot” – zvučala bi parafraza komentara Anthony Bourdaina kojom je opisao doživljaj nakon što je prvi puta kušao dalmatinske finese u vinariji / hotelu Boškinac na Pagu, a potom se oduševio i skradinskim rižotom te vinima vinarije Bibić. To je parafraza koju je upotrijebio taj, jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje, kako bi opisao doživljaj nakon što je prvi puta kušao dalmatinske finese u vinariji / hotelu Boškinac na Pagu, a potom se oduševio i skradinskim rižotom. I ova parafraza poznatog Bourdainova citata nije odabrana bez veze. Naime, Marco Grabber je upravo na hrvatskoj proslavi prvog međunarodnog dana Anthony Bourdaina u vinskom hotelu Boškinac, prvi puta javno ne samo kao autor i producent nego i DJ pustio nove snimke producentskog dvojca Tomec & Grabber, koje izlaze u javnost ovih dana kao album “Deep into Croatia”.

Album Deep into Croatia, kojim se predstavljaju mogao bi se opisati kao azijski utjecaj, kakav se u radu s domaćom ribom često osjeća u dodiru s japanskom ili tajlandskom kuhinjom.

U novim snimkama Tomeca i Grabbera se bunar iz kojeg se vade fragmenti domaće baštine znatno proširio. Ako su na prethodnim albumima dominirala poigravanja i rekontekstualizacija harmonija i melodija dalmatinskih klapa, na ovom albumu obuhvaćena je skoro cijela Hrvatska.

Tako na novom albumu ima istarskih ljestvica, sopila kao i karakterističnih vokalnih napjeva najvećeg hrvatskog poluotoka. Tu su i tambure, podravske, te međimurske pjesme, kao i kontinentalne gusle, ali sve to postavljeno nad drugačijim, globalnim ritmičnim obrascima i ogrnuti elektronskom produkcijom.

Na albumu “Deep into Croatia” posebno se ističu vrhunski instrumentalisti koji su (ako se zadržimo u restoranskim analogijama) pridodali još dodatnih začina koji obogaćuju strukturu kompozicija, te pružili “bjelosvjetski” ukupni dojam. Oni su napravili originalni “twist”.

Važna informacija je kako su sve vokalne dionice otpjevali najcjenjeniji hrvatski zborovi i izvođači etno glazbe, te uopće baštinici hrvatskog vokalnog naslijeđa (Lidija Bajuk, Tamara Obrovac, Singrlice, Putokazi itd…).

Tomec i Grabber na ovom albumu sudjeluju i s vrhunskim hrvatskim jazz glazbenicima. Tako npr. Matija Dedić svira i obogaćuje snimke: “Oj Barate”, “Tiček nam popeva”, “Julijuša deneka dvanajstoga”, “Ne zna Tone”, Filip Novosel: “Prelude”, “Preko Drave”, “Lep nam Ivo kres nalaže”, Marko Ramljak: “Goslice”, “Oj Javore”… Kako su brojni suradnici bili fantastično otvoreni da izađu izvan svojih komfornih zona i pokušaju pod producentskim vodstvom Tomeca i Grabbera barem krenuti, napravljeni su prvi koraci prema nekom novom, za sada netaknutom terenu.

“Deep into Croatia” je album za sve koji vole glazbu i koji su otvoreni za nove zvukove i interpretacije.

Rijedak je slučaj da je netko objavio prvi album i sebe pozicionirao kao kvalitetnu opciju, a da pri tom nisu kreativno pali na slijedećim izdanjima. Još je rjeđe da je treći album, baš kao što je to slučaj s “Deep into Croatia” Tomeca i Grabbera najbolji u dosadašnjoj karijeri.

Podijelite

Current track

Title

Artist