*

Potpisan ugovor o financiranju izgradnje sljemenske žičare

Piše: - 18.12.2019.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o kreditu za financiranje izgradnje sljemenske žičare u iznosu od 537 milijuna kuna uz kamatnu stopu do 2, 75 posto na rok od 15 godina, a najavljeno je da će biti puštena u rad 31. svibnja 2020., na Dan grada Zagreba. Ugovor su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja Ljuba Romčević Žgela i predstavnici Kluba banaka u sastavu Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Zagrebačka banka. Nova sljemenska žičara bit će duga 5017 metara i jedna od najdužih u Europi, imat će 84 kabine s 10 sjedećih mjesta, a u jednom će satu moći prevesti 1500 putnika. Vožnja do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta brzinom od 6 metara u sekundi.

Bandić je podsjetio da se ugovor o kreditu realizira uz suglasnost Gradske skupštine te ustvrdio kako su svi kapitalni projekti financirani kreditima, da je to svugdje praksa, pa i u Zagrebu. Nova žičara značit će približavanje Medvednice Zagrepčanima i Zagrepčana Medvednici, dodao je gradonačelnik.

Direktorica ZET – a Romčević Žgela podsjetila je da je ZET bio upravitelj stare sljemenske žičare, izgrađene davne 1963., koja je vozila 44 godine, do 2007. Bila je daleko manjeg kapaciteta – oko 500 putnika na sat, dok će nova prevoziti 1500 putnika na sat. Nova žičara bit će na korist građana, izletnika, rekreativaca i turista, rekla je Žgela, poručivši da će ZET kvalitetno upravljati i novom žičarom.

U ime predstavnika banaka predsjednik uprave PBZ – a Dinko Lucić istaknuo je kako su prepoznali značaj i vrijednost tog projekta za glavni grad Hrvatske i podržali viziju njegova razvoja i poboljšanja kvalitete života njegovih građana.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist