Gripa prazni škole i vrtiće, a puni čekaonice

Piše: - 07.02.2020.

U Hrvatskoj je broj oboljelih od gripe dosegnuo brojku od 11.000 ljudi, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Među oboljelima najviše je djece pa su školski razredi i vrtići poluprazni. Od gripe nisu ostali zaštićeni ni vrtići ni škole na dugoselskom, rugvičkom i brckovljanskom području.

– Od ukupno 355 djece, jučer ih je u vrtić došlo oko 200. Znači, preko 100 ih je bolesno, a radi se o gripi i i raznim virozima – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Dugo Selo Draženka Sesan.

U Osnovnoj školi Ivana Benkovića nedostaje pak oko 30 posto učenika. – Počelo je krajem prošlog tjedna i nastavilo se ovog – rekao je ravnatelj škole Branko Goleš.

I dok se klupe prazne, čekaonice u ambulantama se pune. – Osim djece, ima dosta i starijih oboljelih od gripe, no prema informacijama kolegica i kolega, zasad srećom nema nikakvih komplikacija – kazala je ravnateljica Doma zdravlja u Dugom Selu doktorica Sunčana Žuteković.

Simptomi ove sezonske bolesti već su dobro poznati, a radi se o temperaturi, nakon čega slijede bolovi u mišićima, groznica te na kraju bol u grlu i kašalj. – Ako posumnjate da imate gripu, nemojte odmah ići liječniku, već ju preležite jer odlaskom liječniku riskirate širenje zaraze i riskirate još virusnih infekcija – upozorava Žuteković te dodaje kako se odlazak liječniku savjetuje ukoliko dođe do komplikacija.

Prevencija gripe je također već poznata, što više boravka na svježem zraku, a što manje u zatvorenim prostorima, pranje ruku, posebice nakon kihanja i kašljanja te zdrava prehrana.

Podijelite

Current track

Title

Artist