NENAD PANIAN : RAT PROTIV KORONE MOŽEMO DOBITI SAMO ZAJEDNO

Piše: - 28.03.2020.

U programu Zabavnog radija – radio Martina razgovarali smo s gradonačelnikom Dugog Sela Nenadom Panianom vezano uz situaciju s koronavirusom, radom stožera, podnošenjem građana i poduzimanjem mjera za ublažavanje teškoća u kojima će se naći i građani i gospodarstvenici.

Nenad Panian na početku razgovora zahvalio se građanima Dugog Sela što su većinom poslušali sve naputke Gradskog stožera Civilne zaštite, na čelu s Nikolom Tomincem, cijelom stožeru za kvalitetan rad i akcije na terenu. Grad može biti ponosan na sve koji su uključeni u taj stožer, od Crvenog Križa, policije, vatrogasaca, HGSS, gradske uprave i posebno Doma Zdravlja.

-Grad je proveo sve mjere Nacionalnog stožera CZ,a sada je zatrpan pozivima za izdavanje propusnica u što je uključeno 7 osoba. Otvoreni su telefoni, propusnice se od početka mogu dobiti i elektroničkom poštom i to od prvog dana, ali isključivo za grad Dugo Selo i samo za one slučajeve koji su propisani odlukom stožera.

Na pitanje o ponašanju građana gradonačelnik je rekao.

– Građani su većinom shvatili situaciju, posebno nakon odluke ograničenju kretanja i molim građane da i dalje ostaju u svojim domovima, da se međusobno ne posjećuju, da se vani zadržavaju što kraće, ako odu u trgovinu ili ljekarnu da se vrate što prije doma. Opasnost od virusa je jako velika, ali što prije shvatimo ozbiljnost situacije i što prije ograničimo mogućnost prijenosa virusa sa osobe na osobu to ćemo prije moći otvoriti svoje, vrtiće, škole trgovine, lokale i kafiće i vratiti se u normalan život.

Govorio je gradonačelnik i u alarmantnoj situaciju u svijetu i naglasio da se pokazuje koliko je važno ograničiti kretanje građana, socijalne kontakte i provođenje osnovnih higijenskih mjera. Pozdravio je sva nastojanja i pohvalio rad i zahvalio ministru zdravstva Viliju Berošu koji je učinio jako puno za rad zdravstvene službe i još jednom naglasio da moramo slušati sve mjere i preporuke.

– Za sada u Dugom Selu smo imali dva zabilježena slučaju i to jedan na samom početku epidemije, osoba koja je već ozdravila, i drugi slučaj prije nekih tjedan dana ali ta osoba nije bila u doticaju sa drugima. I to nije ekstremno.

Zdravlje mora biti na prvom mjestu, mnogi govore da se radi prevelika panika, da to nije tako opasno, ali nije tako. Virus CROVID 19 je uspio prijeći sa životinje na čovjeka. I nije problem u samoj bolesti ali je problem što može biti opasan i prije pojave simptoma jer se može širiti i mutirati odnosno što za sada nemamo lijeka ni cjepiva. Za sada se europske zemlje uspješno bore protiv smrtnost, osim Italije i Španjolske, ali ne i protiv širenja. Malo se, ja mislim, zakasnilo, imali smo i Kinu i trebali reagirati ranije, ali lako je poslije bitke biti general.

– Za sada u Hrvatskoj činimo što god je moguće. Bolest će se širiti, ali važno je da se broj ne širi eksponencijalno nego linearno. Teško je predvidjeti koliko će biti oboljelih, koliko mrtvih a svaki je život dragocjen. Pomognimo starijima i onima slabijeg imuniteta, jer su oni najizloženiji. Donesimo im hranu, namirnice koje su im potrebne, obavezno u rukavicama, popričajte s njima preko prozora i upozorite na opasnosti.

Gradonačelnik Nenad Panian osvrnuo se i na svoje objave na društvenim mrežama.

-Znam da sam malo zločest neki puta, ali onda ja to sve okrenem na šalu. Moramo shvatiti ozbiljnost situacije. Mnogi shvaćaju, ali neki ne, zbog njih vičem, galamim i tražim i molim, jer im ne možete objasniti koliko je situacija opasna, njima ne treba ni država ni savjet, dovoljni su sami sebi, oni su frajeri, oni sve znaju. Većina razumije što želim postići, ali neki ne i obećavam da ću od danas promijeniti svoje ponašanje na društvenim mrežama. Gledajte malo koncerte naše Glazbene škole i druge lijepe stvari, hrabrite se međusobno da izdržimo još tih mjesec – dva ili koliko god bude trebalo

Grad je donio prve odluke vezane uz ublažavanje posljedica krize koje će nastupiti nakon završetka epidemije koronavirusa, a neke od mjera, neke je već potpisao, a neke će donijeti Gradsko vijeće na svojoj sjednici, rekao je u razgovoru za naš radio gradonačelnik Nenad Panian.

-Ne treba o mjerama senzacionalistički, moramo racionalizirati sustav, proračun je stabilan, što je jako važno. Gospodarske mjere odraditi će Vlada i Sabor. Neće biti plaćanja vrtića za vrijeme dok djeca ne idu u vrtiće, idući tjedan o tome ćemo razgovarati i s našim privatnim koncesionariama, smanjen je najam javnih prostora na jednu kunu, neće biti ovrha, prisilnih naplata. Sve će biti jasnije nakon sjednice Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Panian na kraju je poručio da je pred nama rat, koji moramo dobiti svi zajedno i dodao:

-Nadam se da ste zdravi i veseli da imate pune frižidere. Društvene mreže nas spašavaju jer možemo komunicirati. Ne treba širiti paniku jer panike nema. Ovo je rat druge vrste, imali smo rat na ograničenom teritoriju sa teškim posljedicama, a sada imamo rat na cijelom području s posljedicama koje ne moraju biti teške, ali to ovisi o nama. Kako ćemo se ponašati mi tako će se ponašati i virus. Ako mu kažemo: ne možeš ući u moje tijelo, u tijelo moje djece, mojih roditelja, onda smo uspjeli. Ovo je naša bitka, koju ćemo dobiti. U njoj smo svi zajedno. Svi koji moraju raditi neka rade, oni koji ne moraju neka ostanu kod kuće. Nadam se da će Vlada nadoknaditi gubitke svima koji su ostali bez posla. Molim Vas da svi zajedno u ovom trenutku zaboravimo na politiku i neke druge stvari, uz želju i nadu da posljedice neće biti velike, ali to sve ovisi o svima nama.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist