Plenković i Bandić o sanaciji potresa

Piše: - 30.03.2020.

„Vlada i Grad Zagreb dogovorili su zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete“, kazao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka predstavnika Vlade i Grada Zagreba na kojem se razgovaralo o sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Najavio je tri temeljnje točke za daljnje djelovanje. Prva je nastavak rada na osiguravanju sigurnosti građana. Osniva se i radna skupina koja će raditi na formiranju Zakona koji će pomoći u sanaciji grada. Treća točka odnosi se na dogovor i pronalaženje izvora financiranja za sanaciju šteta.

“Sada trebamo maksimalan angažman u preciziranju i utvrđivanju stanja pojedinih objekata, naznake kako da se osigura njihova sigurnost i isto tako preliminarne procjene štete”, poručio je premijer. Rekao je i da kreću u izradu posebnog zakona koji bi regulirao cijelu situaciju nakon potresa u Zagrebu, a tim će povodom biti osnovana radna skupina. Koordinator u ime Vlade bit će potpredsjednik i ministar graditeljstva Predrag Štromar zajedno sa svim drugim ministrima koji će biti uključeni, a glavni kooordinator ispred Grada bit će Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će dosadašnji volonterski rad prerasti u osmišljen i sistematski pristup formiranjem novog Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata u okviru Gradskog ureda za izgradnju Grada. „Ovaj proces trajat će i idućih 10 godina, a razlog je neodržavanje i neulaganje u vlastitu imovinu“, zaključio je te istaknuo da će Grad pomoći koliko bude mogao, što uključuje i eventualno davanje slobodnih gradskih stanova na korištenje.

Podijelite

Current track

Title

Artist