60 novozaraženih, dva nova smrtna slučaja

Piše: - 07.04.2020.

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata potvrđeno 60 novozaraženih od koronavirusa, a dvije su osobe preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno imamo 1282 bolesnika. Prosječna je dob 48 godina te imamo 51% muškaraca i 49% žena. Još su dva bolesnika preminula, u Šibeniku 1929. godište i kronični srčani bolesnik te u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 1974. godište, što je ukupno 18 osoba. Na respiratoru je 35 pacijenata, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. “Imamo 352 bolesnika u bolnici i nešto veći broj oporavljenih, 167”, dodao je Beroš i čestitao medicinskim djelatnicima Svjetski dan zdravlja.

“Osoba koja je preminula, mlađa osoba, nije imala značajne kronične probleme. To je ono što smo upozoravali. Nije pravilo da mlađi teško obolijevaju, ali ima izuzetaka i ljudi to trebaju shvatiti. Čuvajte se, jer nitko nije imun na teški oblik bolesti”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pridružio se čestitkama zdravstvenim djelatnicima na njihov dan jer su oni na prvoj liniji borbe protiv virusa. “Imamo 80 zaraženih medicinskih sestrara i tehničara od 178 zdravstvenih djelatnika”, rekao je. “Nakon 15 dana od potresa, situacija je povoljna u Zagrebu. Imamo kontinuirani, blagi silazni broj oboljelih. Potres nije izazvao nikakave posljedice”, izvijestio je Capak.

Ministar Davor Božinović pridružio se čestitkama, ali je posebno čestitao i vatrogascima koji i prošlih dana svakodnevno gase požare, ali nisu u fokusu u ovim vremenima (Korčula, Šibenik, okolica Zadra). “Izdano je više od 639 tisuća propusnica. Odbijeno je nekoliko kategorija, 2629 je onih koji su u samoizolacioji, a podnijeli su zahtjev za izdavanje propusnica, te 28 osoba koje su pozitivni na koronavirus”, dodao je Božinović. Počeli su pristizati odgovori lokanih stožera o pripremi za otvaranje tržnica, no, Božinović ipak upozorava: “Naša krivulja oscilira na dnevnoj bazi. Radi se o lineranom rastu. Svako opuštanje i nedržanje mjera je opasnost da nam broj počne rasti”.

Podijelite

Current track

Title

Artist