Sjednica Vlade: o epidemiji i provođenju gospodarskih mjera

Piše: - 09.04.2020.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, govoreći o aktualnostima posljednjih dana, osvrnuo se na zarazu koronovirusom u Domu za starije i nemoćne Splitu. Kazao je da se izrađuje epidemiološko izvješće o tome što se točno dogodilo te da ako budu utvrđeni propusti, u odnosu na mjere koje su utvrđene, onda će župan donijeti odgovarajuće odluke.

Očekuje da nadležni ministri u dogovoru s Vladom i Stožerom civilne zaštite još jednom, uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, pružateljima usluga za djecu, osobe s invaliditetom, intelektualnim i ostalim poteškoćama, dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima.

Premijer Plenković govorio je i o paketima gospodarskih mjera. Kazao je da se već vidi da se dobro provode mjere iz prvoga paketa. “Oko 563 000 već je prijavljeno za mjere koje smo uspostavili. Isplaćeno je oko 294 000 ili pak spremno za isplatu. Kada je riječ o odgodama i aktivnostima koje se tiču poreza, onda je od 92 tisuće i nešto zahtjeva više od 76 tisuća riješeno”, kazao je.

“Što se tiče programa kojega je odobrila Europska komisija, a to je program državnih potpora za HBOR – ov program osiguranja kredita za likvidnost, mislim da je jako dobar”, ustvrdio je premijer. Spomenuo je i jučerašnji sastanak o domovinskoj sigurnosti te videokonferenciju održanu u ponedjeljak sa znanstvenicima raznih disciplina na temu suzbijanja epidemije koronavirusa.

Iako su tržnice počele s ograničenim radom, a trgovinama je uoči Uskrsa dopušten duži rad nego prijašnjih dana, premijer apelira na sve građane da se drže dosadašnjih mjera o socijalnoj distanci kako bi se što prije suzbila epidemija koronavirusa.

Za borbu protiv epidemije prikupljeno je više od 10 milijuna kuna, a za obnovu nakon potresa nešto više od 7 milijuna kuna, kazao je premijer i dodao da će se i dalje redovito izvješćivati javnost o prikupljenim sredstvima. Naglasio je i da su mirovine uplaćene te da će to tako i dalje biti ma koliko god trajala ova kriza.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš pozvao građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama. “Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno, rekao je ministar na sjednici Vlade predstavljajući aktivnosti poduzete na suzbijanju epidemije u posljednjih tjedan dana. Vezano uz prodor infekcije u splitski Dom za starije i nemoćne, Beroš je izvijestio da su evakuirani štićenici zbrinuti u Kliničkom bolničkom centru na Križinama i dodatno dijagnostički obrađeni te da za sada nema znakova težih komplikacija.

Vlada je donijela odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu, kojom se radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa ukupno preraspodjeluje 2, 1 milijarda kuna, od čega najviše za mjeru očuvanje radnih mjesta. Preraspodjelom se osiguravaju uštede, rekao je ministar financija Zdravko Marić, uz napomenu da se radi o prvoj preraspodjeli te da će za dva do tri tjedna uslijediti i druge.

Podijelite

Current track

Title

Artist