Stožer: 64 novozaražena, 40 oporavljenih i jedna preminula osoba

Piše: - 09.04.2020.

Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1407 osoba, što je 64 novozaraženih u posljednja 24 sata. 40 osoba se oporavilo. Preminula je jedna osoba. U pitanju je bolesnik iz Kliničke bolnice Dubrava starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Hrvatskoj je tako 20 osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom, a izliječenih je 219. Na respiratoru su 34 osobe. Dosad je obavljeno ukupno 13 680 testiranja, 555 novih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je da je situacija u Domu u Koprivnici pod kontrolom. U Splitu je, kaže Capak, bilo sumnje da se zaraza proširila na treći kat doma. “Troje je premješteno u bolnicu, znat ćemo rezultate za nekoliko sati”, poručio je Capak.

Ministar Beroš komentirao je situaciju sa zarazom u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu. “Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedene institucije pozitivno. Detektirani su 7. travnja i učinjen je epidemiološki izvid. 34 djelatnika je bilo u kontaktima, prema njima je određena mjera samoizolacije, kao i prema dva bolesnika. Ostali bolesnici su premješteni u Jankomir i prema njima su poduzete epidemiološke mjere, ovisno o tome jesu li ili nisu bili u kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima”, kaže Beroš.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da je Ministarstvo izdalo niz preporuka za domove. “27. veljače dali smo preporuku zabrane posjeta u domovima za stare i nemoćne. Rano smo se počeli pripremati za sve što nas čeka. Potom je bila preporuka 13. ožujka, kada smo ponovili ovu preporuku i provjerili s domovima pridržavaju li se mjera”, objasnila je ministrica Bedeković.

“Jedna od bitnijih odluka i preporuka Nacionalnog stožera odnosila se na mjere posebne organizacije rada u domovima za starije, gdje je postavljena obveza izvještavanja na 24 – satnoj bazi ministarstva i od tada to redovito činimo. Svaka sumnja na koronavirus prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi. Kontaktira se nadležni liječnik, koji mora obavijestiti službu i dogovoriti postupak testiranja i daljnju obradu. Kontinuirano kontaktiramo sa svim domovima, svim korisnicima i svi nam se mogu javiti u svako doba dana”, istaknula je ministrica.

Ministar Beroš naglasio je kako je Nacionalni stožer poduzeo niz aktivnosti vezanih uz staračke domove. “Upute su vrlo detaljne, obuhvaćaju čitav niz aspekata funkcioniranja domova. Kao što znate, Republika Hrvatska nije izolirana i sama u ovoj borbi. U svim zemljama Europske unije problem je sličan. Infekcija ulazi u zdravstveni sustav i domove za starije osobe. Usprkos našim mjerama, imat ćemo ovakve ispade. Svaki febrilitet, svaki respiratorni simptom je alarm za promptno postupanje”, kazao je Beroš.

Capak je objavio najnovije podatke o zaraženima u zdravstvenom sustavu. “199 ljudi zaposlenih u sustavu zdravstva zaraženo je koronavirusom. Od toga je 92 sestara i tehničara, 14 stomatologa, 72 liječnika medicine, 9 zaposlenih u administraciji te 12 magistara, fizičara i ostalih”, objavio je.

 

 

 

Podijelite

Current track

Title

Artist