Preminule dvije osobe, 50 novozaraženih

Piše: - 13.04.2020.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 50 novih slučajeva koronavirusa, što daje ukupnu brojku od 1650 osoba oboljelih od COVIDA – 19. U zadnja 24 sata preminule su dvije osobe u Kliničkom bolničkom centru Split. Riječ je o ženskoj osobi koja je 1941. godište i muškoj osobi 1973. godište. Obje osobe bile su kronični teški bolesnici, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Prosječna je dob oboljelih 49, 97 godina, a prema spolnoj raspodjeli 50, 7 % je žena i 49, 3 % muškaraca. Ukupno je testirano 17 790 bolesnika, od čega u zadnja 24 sata 1409, što je preko 100 posto više nego prethodni dan. Od testiranih, 9, 27 posto je pozitivnih.

Trideset i četiri su osobe na respiratoru, a hospitalizirano je 356 osoba, što je za 11 manje nego proteklih dana. Otpuštenih imamo 283, što je za 27 više nego proteklih dana. Ukupno je 400 oporavljenih osoba, dodao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se ne zna kako je koronavirus ušao u Dom za starije u Splitu, ali i istaknuo kako se to možda neće niti saznati. “Do sada je uzeto 119 briseva štićenika i 50 je pozitivno. Također, uzeto je i 80 briseva zaposlenika, od kojih je 11 pozitivno. Svi su profilirani i određene su mjere”, pojasnio je Capak i iznio statistiku oboljelih po domovima.

Dom u Pločama – 12 štićenika i četiri zaposlenika su pozitivni.
Dom u Dubrovniku – U zadnja 24 sata uzeta su 133 brisa. Među prekjučerašnjim brisevima šest je pozitivnih (pet štićenika i jedan zaposlenik).
Manji dom Florence ima jednog pozitivnog štićenika.
Dom Makarska ima tri pozitivna štićenika i jednog djelatnika.
Dom Dicomo ima dva pozitivna štićenika, a u domu u Koprivnici pozitivna su dva štićenika i jedan zaposlenik.

Ministar Beroš istaknuo je da je razgovarao s austrijskim kolegom s kojim je komparirao podatke zaraženih i oporavljenih te da je činjenica da su naši kriteriji bili striktniji. Istaknuo je da zadnjih dana imamo značajniji porast oporavljenih te da se to očekuje i idućih dana.

“Ono što je obilježilo jučerašnji i današnji dan jest da se od 1600 župa u Hrvatskoj najveća većina ponašala u skladu s naputcima Stožera i epidemiološke struke. Najveći broj vjernika držao se uputa”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Što se tiče slučaja u Splitu, vi znate da je policija reagirala na način koji je u skladu sa zakonom i odlukama stožera. Za tri osobe podnesena je kaznena prijava zbog nasilnih radnji prema novinarima”, rekao je te dodao da su podnesene i odgovarajuće prekršajne prijave.

Istaknuo je i da je u zadnja 24 sata bilo 12 slučajeva kršenja samoizolacije te 331 pokušaj napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka bez valjane e – propusnice.

Podijelite

Current track

Title

Artist