TKO JE ODOBRIO POSTAVLJANJE ANTENE?

Piše: - 16.04.2020.

gradski vijećnik Siniša Kljajić, postavio je danas nekoliko upita gradonačelniku, predsjedniku gradskog vijeća i nadležnim gradskim službama

Uz napomenu da mu nije namjera poticati neistine i dezinformacije, gradski vijećnik Siniša Kljajić, postavio je danas nekoliko upita gradonačelniku, predsjedniku gradskog vijeća i nadležnim gradskim službama vezano uz postavljanje stupova za mobilnu telefoniju na zgradi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dugo Selo. Upit je uputio i Zabavnom radiju, odnosno Dugoselskoj kronici.

Između ostalog, Kljajić pita u čijoj je nadležnosti postavljanje stupova za mobilnu telefoniju? Imaju li postavljeni uređaji sve potrebne dozvole, Kolika je financijska naknada koju Grad Dugo Selo prihodi od davanja u najam prostora u svom vlasništvu teleoperaterima, odnosno kolika je naknada za korištenje prostora DVD Dugo Selo? Na koji način je provedeno informiranje građana o postavljanju dodatnih antena. Kljaić na kraju ističe da se u krugu od 500 metara od antene nalaze Dom zdravlja, DV Dugo Selo i DV Vrapčić, uz upit mogu li antene štetiti zdravlju

Na upite vijećnika odgovorio je pročelnik Marijo Vinko, a dio odgovora dobili smo i sami.
U svemu je najvažnija činjenica da vlasnik prostora nije grad, već Dobrovoljno vatrogasno društvo Dugo Sela, registrirano kao udruga. To znači da i financijsku naknadu ostvaruje samo vlasnik nekretnine na kojoj se postavlja oprema. Pitanje vijećnika Kljajića i odgovor pročelnika Vinka donosimo u cijelosti.

1.U čijoj nadležnosti je postavljenje stupova za mobilnu telefoniju?
Antenske prihvate i stupove mobilne telefonije postavljaju operateri mobilne telefonije.

2. Imaju li postavljeni uređaji sve dozvole prema prostonom planu grada, županije i države?
Postava predmetne opreme i stupova izvodi sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima („Narodne novine“ broj 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20), a Grad Dugo Selo nije stanka u postupku jer nema posebnih uvjeta iz svoje nadležnosti. Uporabnu dozvolu izdaje Upravni odjel pri Zagrebačkoj županiji, a za nadzor nad radom nadležan je HAKOM.

3. Kolika je financijska naknada koju Grad Dugo Selo prihodi od davanja u najam prostora u svom vlasništvu teleoperaterima, odnosno kolika je naknada za korištenje prostora DVD Dugo Selo?
Financijsku naknadu ostvaruje samo vlasnik nekretnine na kojoj se postavlja oprema. Vezano na postavu opreme i naknadu upućujemo Vas na DVD Dugo Selo u čijem je vlasništvu predmetni objekt.

4. Na koji način je provedeno informiranje građana o postavljanju dodatnih elemenata za mobilnu telefoniju?
Grad Dugo Selo nije provodio aktivnosti oko informiranja građana, a u postupku koji provodi nadležni Upravni odjel Zagrebačke županije, sukladno navedenom pravilniku nije predviđeno provođenje rasprave odnosno pozivanje susjeda.

5. S obzirom da se u krugu od 500 metara nalaze Dom zdravlja, DV Dugo Selo i DV Vrapčić interesira me na koji način su informirani stanovnici Dugog Sela o postavljanju i ulozi dodatnih elemenata?
Vezano na zračenje u krugu 500 metara oko antenskih prihvata dobili smo usmeni odgovor da se ono brzo smanjuje povećanjem udaljenosti od antenskog prihvata, te da je u odnosu na takvo zračenje zračenje mobilnog telefona većeg intenziteta.
Intenzitet zračenja se kontrolira periodičkim mjerenjima.
Dana 31.03.2020. godine upućen je dopis prema HAKOM-u vezano na mogućnosti zakonskih ograničenja postave dodatnih baznih stanica, izdavanja uporabnih dozvola odnosno periodičkog mjerenja zračenja i dostupnosti izvješća o provedenim mjerenjima. Do sada nije pristigao odgovor.

Fotografiju je snimio Siniša Kljajić kao ilustraciju upitu.

 

Podijelite

Current track

Title

Artist