STOŽER RH: 10 NOVOZARAŽENIH

Piše: - 20.04.2020.

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 10 novih bolesnika zaraženih koronavirusom, ukupno 1881, a nijedna osoba nije umrla, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj je do sada 771 oporavljena osoba, a trenutno je 1110 oboljelih. Testirano je ukupno 25.610 osoba, među kojima njih 1424 u proteklih 24 sata. U bolnicama su na liječenju 324 bolesnika, kod kuće 786, u samoizolaciji njih 13.593, što je 297 manje u odnosu na jučer. Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na dan ranije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ . Objasnio je da su dva bolesnika u Splitu umrli nakon jučerašnje konferencije tamošnjeg županijskog stožera, a prije Nacionalnog.

Kako opasnost još nije prošla, građani će još dva tjedna, do 4. svibnja, živjeti pod većinom donesenih mjera. Najvažnije su oprez i socijalno distanciranje. Ukidanje e-propusnica na svojem području zatražilo je 15 županija, a ukinuta je zabrana kretanja između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U slučaju da se situacija pogorša, odluka o ukidanju e-propusnica opet će se mijenjati.

Iz Stožera poručuju da postoje i planovi za otvaranje vrtića i škola, ali da će to eventualno ovisiti o epidemiološkoj situaciji i odluci Vlade. No, najavili su pojačana serološka istraživanja.

Dr. Alemka Markotić objasnila je da se putem testova koje sada rade ne može znati je li netko prebolio zarazu prije sedam, osam dana ili prije dva mjeseca, kada su se pojavili prvi slučajevi.

– Važno je znati da su određeni ljudi bili u kontaktu s virusom i da su razvili određeni imunološki odgovor za koji očekujemo da bi ih mogao na neki način štititi. Time su oni na neki način zaštićeni i štite ljude oko sebe, rekla je.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako Vlada RH promišlja kojim redoslijedom bi trebalo nešto pokrenuti i ponovno aktivirati ekonomiju u Hrvatskoj a tome će riječ dati struka.

”Hrvatska ima strategiju koja je pokazala vrlo dobre rezultate i nije brzala s nikakvim datumima, jer danas reći da ćete s nečim početi 11. svibnja nije dobro. Vlada promišlja kojim redoslijedom bi trebalo nešto pokrenuti i o tome će riječ dati struka. Više puta je naglašeno da će vlada izaći s jednim hodogramom i na sjednici Vlade u četvrtak će biti riječi na tom tragu. Potpuno nam je jasno da će se ići u ekonomsku aktivaciju”, kazao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je kako se nije kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje te da će, bude li potrebe, izraditi još detaljnije upute za njih.

“Zadatak HZJZ-a je bio napraviti detaljne upute koje imaju 11 točaka i mislimo da smo sve nesporazume razriješili i da precizno piše kako treba izgledati izdavanje hrane, kako drive-in, kako se ponašati vezano uz primanje novca i izdavanje hrane. Ako nije dovoljno jasno, primit ćemo sugestije i napraviti još detaljnije upute. Mislim da smo detaljnije pojasnili ono što je bilo pojašnjeno u pojašnjenju Ministarstva turizma iz trećeg mjeseca ove godine”, rekao je Capak.

Stožer je do 4. svibnja produžio odluke o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te o privremenoj obustavi javnog prometa.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist