MJERE VLADE U TRI FAZE

Piše: - 23.04.2020.

Predsjednik Vlade predstavio je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Naglasio je da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva. Ponovio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom zahvaljujući odgovornom ponašanju građana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze.

„Zaključak koji ćemo danas donijeti temelji se na prijedlozima praktički svih resora u Vladi i mora ići uz nastavak strogog pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na mjere fizičkog distanciranja i pojačane higijenske mjere“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade pojasnio je da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze.

Prva faza – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja.

Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza – puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača

„U nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja“, kazao je premijer.

Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
i treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).

Treća faza – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave

Treća faza predviđena je za 11. svibnja.

Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
i konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“, poručio je premijer.
Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
Šesto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi:
o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020. i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Premijer je naglasio da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva.Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Premijer je apelirao da nastavimo biti maksimalno oprezni.

“Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam”, poručio je Plenković.
Izvor: Vlada RH

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist