Važan datum u povijesti Europe – fontane u bojama EU

Piše: - 09.05.2020.

U povodu obilježava Dana Europe, večeras u 20 sati vodeni zastor fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice zasvijetlit će u bojama zastave Europske unije.

Danom Europe koji se obilježava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Također, na taj dan obilježava se i Dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine. Dan je to kada je kapitulirala nacistička Njemačka u nesumnjivo najstrašnijem ratnom sukobu u povijesti, i po broju žrtava i po razaranjima, koji će tako ostati označen kao najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti. Mnogi su svojim životima platili cijenu slobode u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora i njihove žrtve se s pijetetom moramo i danas sjećati zbog novih naraštaja, da se nikada više ne ponovi.

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist