Danas vijence položilo Gradsko vijeće

Piše: - 30.05.2020.

Uz Dan državnosti gradski vijećnici Kluba vijećnika HDZ-a i stranke 365 Milana Bandića položili su vijence i zapalili svijeće odajući počast poginulim braniteljima ispred spomenika kod Pošte u Dugom Selu.
Počast su odala izaslanstva gradskih vijećnika na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjanom Budimirom, članovi Kluba mladih Udruge Crne mambe te izaslanstva političkih stranaka HDZ-a i stranke M. Bandić 365. Svima okupljenima obratio se predsjednik GV Dugog Sela D. Budimir pritom istaknuvši kako na današnji dan Hrvatska obilježava 30. godišnjicu Dana državnosti, dana kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabora Republike Hrvatske.

„Ovo je poseban dan za cijelu našu domovinu jer se nakon gotovo 20 godina ponovo obilježava 30. svibnja. Tog dana 1990. godine, nakon provedenih demokratskih višestranačkih izbora konstituiran je novi Sabor. Dan je započeo svetom misom u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić, nakon toga je svečano konstituiran Sabor RH, a za predsjednika je izabran Žarko Domljan. Za predsjednika Predsjedništva izabran je Franjo Tuđman koji je održao povijesni nadahnuti govor pred novoizabranim zastupnicima. Nakon toga održan je veličanstveni skup na tadašnjem Trgu Republike, sadašnjem Trgu bana J. Jelačića koji je ujedno simbol hrvatske borbe za samostalnost. U tom trenutku Hrvati su stekli pravo na svoju domovinu nakon brojnih godina borbe i godina režima, ali nažalost tek prava borba i žrtve uslijedit će nakon. Zato je svaka naša državna prilika, posebno na Dan državnosti, naša dužnost odati počast poginulim i nestalim braniteljima koji su za našu domovinu dali ono najvrednije – svoj život“, rekao je tom prilikom kod spomen obilježja predsjednik GV Dugog Sela Darjan Budimir.

Izvor: Dugoselska kronika

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist