Od sutra u “Štamparu” jeftinije testiranje

Piše: - 22.07.2020.

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, a najavljeno je i da će od sutra u Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” test za tri gena biti 700 kuna.

Od 15 novooboljelih, osam su kontakti ranije oboljelih, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, a dva su uvoza, iz BiH i s Kosova.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 384 testiranja, a u samoizolaciji su ukupno 542 osobe. Istovremeno su 32 osobe više potencijalno izliječenih.

“Oni koji prošli vikend nisu pazili na svoje zdravlje su se zarazili koronavirusom”, dodao je.

Šostar je rekao da će pomoću novog uređaja za testiranje koji su dobili moći testirati dvostruko više uzoraka, maksimalno 600 dnevno, u odnosu na dosadašnjih 300.

Naglasio je i da od početka epidemije koriste najbolje testove, one za tri gena, koji ne pokazuju lažno negativne nalaze. Cijena za njih će od sutra u Nastavnom zavodu biti 700 kuna umjesto dosadašnjih 1500 kuna, naglasio je Šostar.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 108 osoba zaraženih koronavirusom , a dvije osobe su preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju su 143 osobe, a njih devet na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 47,1 godina.

 

Podijelite

Current track

Title

Artist