Posvećenje Crkve Uzvišenja Sv. Križa

Piše: - 17.08.2020.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije, predvodio je, samo dan nakon proslave blagdana Velike Gospe, liturgijsko slavlje prilikom kojeg je posvećena crkva Uzvišenja Svetog Križa, odnosno župna crkva rkt. Župe Dugo Selo II – Lukarišće. Uz velik broj svećenika, mnoštvo vjernika  i čelne ljude Grada Dugog  Sela, ključeve nove crkve kardinalu Bozaniću je simbolički predao župljanin Marko Lovrić, a potom je uslijedio ulazak u crkvu i liturgijsko slavlje uz pjevanje župnog zbora, donosi Dugoselska kronika. Kardinal Bozanić crkvu je posvetio trima simbolima vjere – svetim uljem kojim je pomazan novoizgrađeni oltar, dar obitelji Tunjić, potom tamjanom i na koncu svjetlom koje simboliziraju upaljene svijeće. Kardinal je novoj crkvi darovao moći blaženoga Alojzija Stepinca koje su tijekom obreda ugrađene u novi oltar.

Upravitelj Župe prečasni Josip Kuzel zahvalio je kardinalu što je crkva posvećena upravo Uzvišenju Svetog Križa, a o značenju križa, kao simbola vjere, u propovjedi je govorio i sam kardinal Bozanić.

Temeljni kamen za crkvu položen je 5. srpnja 2010. godine, idejno rješenje za crkvu izradio je umjetnik Mladen Gaži uz pomoć arhitekata Marka i Mladena Sremca.

U ime pastoralnog vijeća Župe Uzvišenja Svetog Križa kardinalu Bozaniću zahvalio se emotivnim govorom predsjednik  vijeća Josip Arnuš predavši mu pri tom i prigodni dar. Kardinal Bozanić istaknuo je veliku ulogu prečasnog Josipa Kuzela voditelja ove župe od samog osnivanja, koji ju je, kako je rekao, preuzeo kao mladi kapelan da bi izgradio crkvu, a upravo ovih dana će je i napustiti odlazeći na novu službu u Župu Vrbani u Zagrebu. Kardinal Bozanić je najavio i osnivanje nove župe u Ostrni koja će za patrona dobiti svetog Josipa. Prečasni Josip Kuzel zahvalio je nadbiskupu, ali i svim svojim vjernicima koji su mu pomagali u izgradnji crkve, a posebno se zahvalio i gradskim čelnicima Grada Dugog Sela koji su prilikom početka gradnje crkvu oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, a ove godine osigurali znatna sredstva za njezin završetak, piše urednik Dugoselske kronike Nenad Haleuš.

Foto: Dugoselska kronika

Podijelite

Current track

Title

Artist