OPROŠTAJ OD SLAVKA I JOSIPA

Piše: - 22.08.2020.

Nakon 16 godina provedenih u Dugom Selu, u nedjelju se od svojih župljana opraštaju dva dugoselska svećanika prečasni Slavko Kresonja upravitelj Župe Svetog Martina Biskupa i prečasni Josip Kuzel upravitelj župe Uzvišenja Svetog Križa Lukarišće. Zajedno su stigli među dugoselske vjernike i zajedno odlaze u župu Vrbani. Osim po bliskom kontaktu s vjernicima u povijesti Dugog Sela ostat će zapisano da su u svojoj svečeničkoj službi izgradili novu crkvu u Lukarišću i Pastoralni centar u Dugom Selu. Uz to Josip Kuzel u knjigama ostaje upisan kao prvi župnik druge župe u Dugom Selu, Uzvišenja S. Križa.
Osim tih vidljivih znakova svojeg rada ostavljaju iza sebe i neizbrisiv trag u srcima brojnih vjernika dvije župe, obiteljsku povezanost i bliskost . Kako bi izbjegli puno emocija sa Slavkom Kresonjom i Josipom Kuzelom razgovarao sam tri dana prije oproštaja sa župljanjima koje će uslijediiti tijekom redovnih misa u nedjelju u 8, 11 i 18 sati.

  Razgovor koji smo vodili možete čuti u  programu Zabavnog radija u nedjelju u 07.30 u terminu u kojem ste ih često mogli slušati  kao naše suradnike koji su pripremali i vodili vjersku emisiju Srca gore, te reprizno u 13.30.

Na početku tog paralelnog razgovora s dvojicom svećenika prisjetili smo se njihova dolaska u Dugo Selo 2004. kao mladih svećenika,a na upit zbog čega su se uopće odlučili za svećenički poziv dobio zanimljive odgovore.
Slavko Kresonja ispričao nam je kako su ga još u osnovnoj školi zezali da će u svećenike na što se on jako ljutio.

Nakon srednje škole upisao je Medicinski fakultet i trebalo je još samo naći smještaj u domu, da bi se ipak odlučio upisati i teologiju. Mislio je studirati jedan i drugi fakultet,no na nagovor tadašnjeg rektora, pokojnog Marko Culeja ipak je odlučio ostati na teologiji i nikad nije požalio.

I Josip Kuzel rano je osjetio poziv za svećanika. Prvo se protivio, razmišljajući da želi obitelj i drugi način života, no brzo je popustio jer je osjetio kako sam kaže: “taj Božji glas u svom srcu kojem se nije mogao oduprijeti”. I makar je imao druge planove shvatio je da jedino kao svećenik može ispuniti svoj život.

Pričali su nam Slavko i Josip kako su se osjećali kad su došli u Dugo Selo,s kojim su se problemima sretali u izgradnji crkve, pastoralnog centra, ali i svojem doživljaju dugoselskih ljudi s kojima su u tih 16 godina izgradili odnos prijateljstva, zajedništva i gotovo obiteljskog života.

Zajedno su došli u Dugo Selo, zajedno odlaze u novu župu Vrbani i tamo će ponovo graditi novu crkvu. Kardinal Josip Bozanić jednom je prilikom rekao da ne razumije kako dvije osobe s dva tako različita karaktera, mogu tako dobro i skladno surađivati.

Na kraju razgovora, Slavko Kresonja i Josip Kuzel zahvalili su se svojim župljanima na zajedništvu i povjerenju koje su međusobno ostvarili, uputili im obilje Božjeg blagoslova i izrazili želju da još više rastu u vjeri.

Podijelite

Current track

Title

Artist