NIKOLA TOMINAC: BROJ RASTE, ALI NEMA LOKALNE TRANSMISIJE

Piše: - 28.09.2020.

Strože mjere od 14. rujna nisu bitno smanjile broj oboljelih u Zagrebačkoj županiji ( 159:163), u Dugom Selu trenutno 14 aktivnih slučajeva i 220 osoba u samoizolaciji, koja uključuje 2 razreda osnovne i 1 razred srednje škole.

U zadnja 3 dana Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije objavio je 39 novih slučajeva koronavirusa: 18 u subotu i 13 u nedjelju i 8  danas. U istom vremenu u Dugom Selu zabilježeno je 7 novih slučajeva, u Brckovljanima 3 i u Rugvici 2. Nažalost još jedna osobna je preminula s područja općine Brckovljani i to 24. rujna. To je 16 osoba preminula od posljedica Covida – 19 u Zagrebačkoj županiji i već treća, od početka pandemije, u Brckovljanima.

Zbog pozitivnog učenika u OŠ Josipa Zorića učenici jednog višeg razreda stavljeni su u samoizolaciju, a zbog jednog pozitivnog nastavnika u istoj školi, od danas je  u samoizolaciji još jedan niži razred, potvrdila nam je ravnateljica Osnovne škole Mara Mamuza i dodala da se u samoizolaciji nalazi ukupno 45 učenika i jedan nastavnik. Još od prošlog tjedan u samoizolaciji je i jedan razred Srednje škole, potvrdila nam je ravnateljica Darinka Svetec. U OŠ Ivana Benkovića za sada nema proboja korone, kaže ravnatelj Branko Goleš, tek je jedan učenik u samoizolaciji zbog obiteljskih kontakata.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Dugom Selu razgovarali smo s načelnikom stožera CZ Nikolom Tomincem koji je potvrdio slučajeve proboja korone u dvije dugoselske škole i iznio podatke o trenutnom broju oboljelih u gradu.

Na području grada Dugog Sela trenutno je 14 aktivnih slučajeva, a u tretmanu samoizolacije oko 220 osoba. To govori  da broj polako raste, iako to još nije zabrinjavajuće jer nema lokalne transmisije.“

Dobro je da nema proboja u domove za starije i nemoćne, dodao je Tominac,  uz napomenu da su  najčešći izvori zaraze:  svadbe, obiteljska okupljanja, radna mjesta i dolasci stranih državljana.  Pozvao je građane na pridržavanje svih propisanih mjera, kako bi se broj zaraženih s vremenom smanjio.

Prije svega podsjećam na mjere osobne higijene, zatim nošenje maski gdje je veći broj  ljudi bez obzira jeste li na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, distanciranje i ono što smo svi pomalo zaboravili tijekom ljeta: bez potrebe i većeg razloga nemojte ići na veća okupljanja.“

Dodajmo da je tijekom vikenda u jednom domu za starije osobe na području Rugvice utvrđen koronavirus kod jednog djelatnika.

Bavili smo se malo statistikom i došli do podatka da je u zadnjih 14 dana, od uvođenja strožih mjera, u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 159 novih slučajeva, a 14 dana prije toga 163. Dakle uvođenje strožih mjera 14. rujna nije doveo do većeg pada novooboljelih. Stoga je logično da je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije tražio i dobio produženje strožih, nužnih epidemioloških mjera, koje će  biti na snazi do kraja listopada. U odnosu na ranije mjere broj prisutnih na sprovodima više nije ograničen na 50, kao do sada, ali su se svi dužni pridržavati propisanih mjera između ostalih i o međusobnoj udaljenosti.

Na privatnim svečanostima i proslavama: momačke i djevojačke večeri, rođendani, proslave prve pričesti i krizme, a tome su sada dodane i  karmine može biti prisutno najviše 20 osoba.

Podijelite

Current track

Title

Artist