Najviše zaraženih na dugoselskom području

Piše: - 30.09.2020.

Umjesto klasično preuzete informacije sa sjednice stožera CZ ZŽ, odlučio sam se za kombinaciju komentara i izvješća. Nekome će se svidjeti, nekome ne. Možda sam u krivu, ali o brojevima koje smo čuli u kontekstu mjera traži ozbiljnu raspravu.

Već nekoliko dana u našem programu upozoravamo na povećan broj zaraženih koronavirusom na dugoseslskom području, a današnji sastanak županijskog i lokalnih stožera potvrdio je da smo bili u pravu. Naime na području Ispostave DZ ZŽ Dugo Selo, trenutno je najveći broj zaraženih u Zagrebačkoj županiji, čak 68, a kad bi se gledalo po broju stanovnika situacija bi izgledala još lošijom. No, krenimo redom.

Epidemiološka situacija na području Zagrebačke županije s trenutno 235 aktivnih slučajeva nije alarmantna, ali zahtjeva ozbiljnosti i odgovornost – rečeno je na drugom po redu sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prethodni ovakav sastanak održan je krajem kolovoza, a u posljednjih mjesec dana Zagrebačka županija kao i ostatak Hrvatske bilježi porast broj zaraženih osoba. Iz tog razloga Županijski stožer je u dva navrata tražio od Nacionalnog stožera uvođenje posebnih epidemiološkim mjera koje su za sada na snazi do kraja listopada“ – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić te nadodao da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji posebne mjere revidirati i prema potrebi produžavati. Babić se također zahvalio Nacionalnom stožeru na podršci u donošenju mjera, a lokalnim stožerima na prijedlozima te suradnji posebice u djelu praćenja provođenja mjera na svom području.

Naša analiza, pokazala je, međutim da, prvih 14 dana mjera nije donijelo gotovo nikakvo poboljšanje. U tom je vremenu zabilježeno je 159 slučajeva, a u 14 dana prije toga, bez pojačanih mjera 163, tek 4 više.
Jesu li onda mjere dobro pogođene ili bi trebale biti strože? Ili se možda donosene mjere na terenu ne provode? I tko ih ustvari kontrolira. Tko će primjerice provjeriti ima li na obiteljskim okupljanjima, rođendanima, karminama 20 ili više osoba. Tko će odrediti tko su prekobrojni i kako će ih udaljiti. Konačno kakve su sankcije?
Nikakve. A kad nema sankcija nema ni poštivanja mjera. Nažalost ima još onih koji vjeruju da je sve oko korone fake-news, izmišljotina bogatih koju podržavaju novinarski plaćenici. U mrtve ne vjeruju, jer su “stari” a i nisu iz njihove obitelji (do sada 16 u županiji čak 3 u Brckovljanima). Brojke iznesene na današnjoj sjednici, neće ih impresionirati, a trebale bi.

U posljednjih mjesec dana na području Zagrebačke županije virus se probio u 5 dječjih vrtića (zaraženo 3 djelatnika i dvoje djece), 7 osnovnih škola (zaraženo 7 učenika i 2 nastavnika), te dvije srednje škole (zaražena 2 učenika). Među njima su i OŠ u Brckovljanima i Dugom Selu, te dugoselska srednja škola.
Također, jedna pozitivna djelatnica bila je početkom listopada u domu za starije na području Vrbovečke Dubrave, a prije dva dana virus se probio i u dom za starije u Rugvici u kojem su na COVID-19 ukupno pozitivna 3 djelatnika i 8 štićenika koji su svi zbrinuti u bolničkom sustavu i nemaju težih simptoma. Ostali štićenici su testirani i svi su negativni.

Krunoslav Sokol epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo apelirao je na važnost odgovornog ponašanja svih, a osobito zaposlenih u odgojno obrazovnim ustanovama, zdravstvenom sustavu te domovima za starije, a kao najveći problem istaknuo je velika okupljanja.
I još malo brojeva:
U posljednjih 24 sata na području Zagrebačke županije oboljelo je 7 novih osoba (1 Grad Velika Gorica, 5 Grad Dugo Selo, 1 Grad Sveti Ivan Zelina), izliječena je 1 osoba, a trenutno je aktivno 235 slučajeva.

S današnjim danom na području Zaprešića i okolnih općina aktivna su 32 slučaja, na području Jastrebarskog i okolnih općina 27 slučajeva, na širem području Samobora i Svete Nedelje 19 slučajeva, u Vrbovcu i okolnim općinama 7 slučajeva, širem području Svetog Ivana Zeline 12 slučajeva, dok je najmanji broj na području Ivanić-Grada i okolice njih 5. Najveći broj aktivnih slučajeva bilježi Velika Gorica s okolnim općinama njih 65 i Dugo Selo s okolinom općinama njih 68.
Pametnom dosta.

Podijelite

Current track

Title

Artist