Nagradimo tisućitog darivatelja

Piše: - 28.10.2020.

Darivatelji krvi su ljudi koji zaslužuju divljenje, poštovanje i svu zahvalnost svijeta. Pomagati drugima darujući svoju krv najviše je što čovjek može dati. A zahvala za to uvijek je premala. Posebno kod nas gdje se krv daruje, za razliku od mnogih drugih zemalja gdje se dobiva financijska nadoknada za davanje krvi. Naši darivatelji nagrađeni su tek obrokom zahvale. Svake godine, međutim, uz Dan darivatelja krvi 25. listopada, dodjeljuju se priznanja za jubilarna darivanja, na malim prigodnim svečanostima i druženjima darivatelja u organizaciji Crvenog križa. Ove godine zbog COVID-a ni toga nije moglo biti. GD CK Dugo Selo organiziralo je tek simboličnu predaju zahvalnica i priznanja, odvojeno u Rugvici, Dugom Selu i Brckovljanima.

Darivatelj krvi

Najviše prizanje ove je godine dobio Damir Zrinščak iz Rugvice za 75 puta darovanu krv. Ukuno je bilo 76 jubilaraca, od čega 13 za 50 darivanja krvi.

              Foto: Dugoselska kronika

U godinu dana svoju krv darovalo je 513 muškaraca i 123 žene, ukupno 636 darivatelja, saznali smo od Gordane Kocaj ravnareljice GD CK. U zadnjih 5 godina svoju krv darovala je 961 osoba. Upravo ova brojka potakla nas je na svojevrsnu akciju u svrhu stimulacije osoba koje daruju krv, posebno mladih. Želimo nagraditi tisućitog darivatelja na dugoselskom području, kako bi što prije stigli do te magične brojke.

Pozivamo sve koji to žele i mogu, pojedince, firme, lokalnu zajednicu grad i općine, da  se jave nama ili GD CK i sami odluče na koji način mogu darovati osobu koja će biti baš taj tisućiti darivatelj. Poklone bi uručili uz idući dan darivatelja krvi, jer vjerujemo da zajedničkom akcijom možemo u godinu dana doći do 39 novih darivatelja. Ove godine bilo je 14 novih, a to znači da nam je cilj nove darivatelje utrostručiti.

Naravno da u prvom planu nije nagrađivanje darivatelja, već promocija darivanja krvi, posebno među mladima i stvaranje što veće baze darivatelja krvi – tekućine koja život znači svima nama.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist