LJEKARNICI NA UDARU DRUGOG VALA

Piše: - 29.10.2020.

Danas obilježavamo Hrvatski dan ljekarni. Svrha je privlačenje pažnje javnosti na na važnost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu.

Može biti li aktualnije? Zamolili smo stoga predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore Anu Soldo, mag. pharm., za razgovor u programu Zabavnog radija.

Ljekarne su, rekla nam je Soldo, u punom opsegu rada, a pritisak je ogroman. U prvom valu ljekarnički kolektiv bio je zdrav, a sada ih muče kadrovski problemi. Neke ljekarne zbog nedostatka osoblja rade u jednoj smjeni.
Cjepivo za gripu, čija je prva isporuka iznosila 90 tisuća doza – planulo je u roku od 48 sati, a pritisak građana radi novih doza višestruko je veći nego u vrijeme početka pandemije, kad nas je mučio nedostatak zaštitnih maski. Cjepiva u ovom trenutku jednostavno nema. U prosincu se očekuje novih 20 tisuća doza, ali s obzirom na potražnju, broj doza koji bi bio dostatan kreće se između 300 i 400 tisuća. Zato su i liste čekanja neupotrebljive, naime, pritisak je prevelik, kaže nam Soldo.

Ljekarnici su dragocjena veza između liječnika i pacijenta i zato ovih dana, u situaciji pojačane nervoze, maksimalno koriste i svoja psihološka znanja i pristupe kojima su podučavani tijekom studija farmacije. Žalosna je međutim činjenica da je trećina diplomanata zagrebačke Farmacije iselila iz zemlje. Na burzi, naravno, godinama nema nijednog ljekarnika, dodaje Ana Soldo, mag. pharm, kojoj, kao i njezinim kolegicama i kolegama, čestitamo Hrvatski dan ljekarni uz poziv svima: pridržavajmo se epidemioloških naputaka kako bismo ovim vrijednim ljudima olakšali njihov posao.

Podijelite

Current track

Title

Artist