Jutros počelo testiranje u Dugom Selu

Piše: - 16.11.2020.

Povećan broj mjesta za testiranje u Zagrebačkoj županiji, uz Ivanić Grad, Veliku Goricu i Samobor sada se testiranja obavljaju i u Dugom Selu i Zaprešiću.

Zbog širenja zaraze korona – virusom povećan je broj lokacija na kojima će se građanima uzimati brisevi u Zagrebačkoj županiji. Tako da se od danas, brisevi pacijenata sa sumnjom na COVID-19 uzimaju u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Ivanić-Gradu i Dugom Selu. Pri tome u Dugom Selu i Ivanić Gradu može se obaviti testiranje i na osobni zahtjev uz plaćanje. Uz plaćanje brisevi se uzimaju od ponedjeljka do petka od 8:30 do 11:30 sati, te subotom od 8:00 do 10:30 uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme ili na broj 01/2883137. Cijena testiranja je 700 kn.

Već prvog dana zabilježili smo veliku gužvu za testiranje.

Dugoselska COVID-19 ambulanta za uzimanje „drive-in“ briseva u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije i Doma zdravlja Zagrebačke županije Ispostave Dugo Selo smještena je u šatoru pored srednje škole i za testiranje će imati radno vrijeme od 8:00 do 11:30 sati, rekla nam je ravnateljica dugoselske ispostave Doma zdravlja Sunčana Žuteković, zahvalila se Gradu i Gradskom vijeću što su prepoznali interes medicinskih djelatnika, doktora, sestara i medicinskih tehničara koji se bore s Covidom – 19.

„ Iznimno nam je važno sačuvati zdravstveni sustav, radi svih drugih bolesnika i radi teških bolesnika COVID bolesnika kojih nažalost ima jer korona nije laž, nije prijevara. Stoga pozivam sve sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera bez kojih se ne može obuzdati epidemija. “ – rekla je u svojoj izjavi za Zabavni radio.

 

Načelnik stožera Civilne zaštite Nikola Tominac moli sve koji će dolaziti do ove lokacije da se pridržavaju prometne regulacije i uputa liječnika, kao i djelatnika na samoj lokaciji  testiranja.

„U dogovoru Grada Dugog Sela sa Zavodom za javno zdravstvo ZŽ u planu je postavljanje i kontejnera za smještaj zdravstvenih djelatnika, no to će bit će naknadno.“  – rekao je Tominac i zahvalio  Zavodu, što je otvorio „drive-in“ punkt Dugom Selu unatoč nedostatku ljudi i GD Crvenog križa na ustupanju šatora i pomoći u postavljanju te u drugim aktivnostima koje provodi. Što se tiče rada Gradske sportske dvorane i Sportskog centra Dugo Selo, kao i svih aktivnosti u tom krugu – rekao je Tominac, one neće stati jer punkt se zatvara u 11:30 sati i odvijat će se u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo ZŽ.

Neki građani, na društvenim mrežama su  izrazili  negodovanje izabranom lokacijom, tvrdeći da ova uz sportsku dvoranu, srednju školu, skate park i nogometni stadion, dakle u središtu gradskog sportsko rekreacijskog centra nije dobra, zbog toga što se ovdje svakodnevno kreće veliki broj mladih ljudi, što je komentirala ravnateljica Sunčana Žuteković.

„Stožer grada uz koordinaciju sa Zavodom za javno zdravstvo i obaveznu koordinaciju s Policijskom postajom Dugo Selo ovu su lokaciju smatrali optimalnom. Razmišljalo se i o nekim drugim potencijalno mogućim lokacijama, ali one nisu imali potrebnu prateću infrastrukturu, jer se mora gledati dostupnost, organiziranost, koordinaciju i funkcionalnost. Naravno ako se s vremenom stvore drugačije pretpostavke to će se i uvažavati. – poručila je Žuteković.

U županiji prošli tjedan 1236 oboljelih u Dugom Selu 92, Rugvici 30, Brckovljanima 26

Već tjednima jedino Zabavni radio donosi tjednu  analizu broja novooboljelih u Zagrebačkoj županiji.  Tjedan iza nas od nedjelje 8. do nedjelje  15. studenoga u županiji je od COVID-a 19 oboljelo novih 1236 osoba. Na vrhu je i dalje Velika Gorica sa  223 osobe, slijede Samobor sa 163 i Zaprešić sa 121 osobom. U Dugom Selu  zabilježeno je  92 novooboljelih (za razliku od prošlog tjedna 133), zatim je Jastrebarsko sa 85, Vrbovec 62, Sveta Nedjelja 57 , Ivanić Grad 55 i Sveti Ivan Zelina  s 51 novooboljelom osobom.

Listu općina i dalje predvodi Brdovec koji je imao 62 novooboljele osobe, Bistra 34, pa Rugvica  30, koliko je imala i prošli tjedan. U Brckovljanima je bilo 26 novih slučajeva, a slijede Stupnik i Križ po 16, Luka, Jakovlje i Pušća po 15, Kloštar Ivanić  13, Klinča Sela 12 i Pisarovina  10, dok ostale općine bilježe jednoznamenkaste brojke novooboljelih osoba.

 

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist