Raditi ili ne?

Piše: - 28.11.2020.

Još prije tjedan dana Udruženje obrtnika počelo je postavljati kućice za prodaju suvenira i drugih prigodnih božićnih ukrasa na  Jelačić placu. Znali su da ove godine Adventa u Zagrebu nema, ali nisu ni slutilili da će prodaja biti zabranjena samo obrtnicima, a drugima ne. Nije to slutio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pa je prije tri dana izdao suglasnost za rad desetak prigodnih kućica, no onda su u četvrtak stigle nove mjere koje su stvorile velike nedoumice kod obrtnika. Smiju li prodavati u kućicama: božićne jaslice, ručno rađene kuglice, licitarska srca i druge slične proizvide ili ne. Odmah u četvrtak pisali su nacionalnom stožeru, ali odgovora dobili nisu. I što sad?

Okupili su se danas u 11 sati kod kućica, otvorili ih nekoliko, no zapravo bez prodaje. Ustvari čekaju inspekciju da ih ili zatvori ili ostavi otvorene.

Antun Trojnar, predsjednik udruženja obrtnika rezolutno ističe da ne krše propisane mjere. Dozvolu od grada imaju, a sličnu prodaju organizirali su i trgovački centri postavivši prigodne kućice u prolazima između trgovina, kaže Trojnar i pokazuje jučer snimljene fotografije  u jednom od zagrebačkih centara.

Pokazuje nam i susjednu Splavnicu gdje su štandovi s cvijećem uz velike gužve, a slično je i sa štandovima na Dolcu. U čemu je razlika? Pita i nas i sebe.

“Nije mi jasno kako se u trgovačkim centrima smije prodavati na prigodnim štandovima u zatvorenom prostoru, a mi to na otvorenom ne smijemo.”

Slično razmišlja i gradonačelnik Milan Bandić koji je došao posjetiti obrtnike. Zimsku čaroliju zagrebačkih obrtnika nije otvorio, ali je rekao da svoj potpis za suglasnost na prodaju obrtnicim neće povući.

“Dok sam ja gradonačelnik neću dozvoliti diskriminaciju obrtnika, jer ovo je diskriminacija u odnosu na trgovačke lance. Adventa u Zagrebu ove godine nema. NEMA i točka. Ovo nije advent ovo je prodaja domaćih proizvoda – suvenira” – poručio je Bandić rekavši da je tužan zbog ovoga danas, a sretan zbog povećanja broja obrtnika u gradu, rezultata koje ostvaruju i pomoći koju im grad pruža.

Otišao je gradonačelnik, otišli su i brojni novinari i kamere i mikrofoni, a ostali su obrtnici u svojim kućicama u nadi da će idućih dana ipak moći prodavati ono što su njihove vrijedne ruke napravile u zadnjih 5-6 mjeseci pripremajući se za božićnu prodaju.

Možda preko vikenda ipak stigne neko pismo sa dobrim vijestima.

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist