Zagreb: upaljena prva adventska svijeća

Piše: - 28.11.2020.

Ususret Božiću, blagdanu Isusova rođenja, početak Došašća i ove se godine u Zagrebu obilježio tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom gradskom trgu.

Svečanosti paljenja svijeće, u subotu u 17 sati, na Adventskom vijencu na Manduševcu, kao i ranijih godina prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prigodni obred predvodio je monsinjor Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Prvu adventsku svijeću Bandić je zapalio zajedno s dječakom Lukom.

“Zabava, kultura i gastronomija samo su neki od pojmova koji su godinama opisivali našu Adventsku bajku, no, ove godine ona će biti nešto drugačija. 2020. godina nas je sve itekako pogodila. Potres, poplava, pandemija.. događaji su koji na prvu izgledaju nepremostivi, ipak, kad pogledamo oko sebe istina je ponešto drugačiji Možda nema štandova i pozornica, ali pružene ruke i otvorena srca Zagrepčana sjaje daleko jače od svih štandova”, rekao je Bandić.

U godini koja je poljuljala naš osjećaj sigurnosti i koja je promijenila način na koji gledamo svijet, budimo sigurni u ovo: svi zajedno, u međusobnom pomaganju i solidarnosti, možemo iz ovog izići kao jači i bolji ljudi. Neka nam ovo Došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga”, istaknuo je.

Monsinjor Zlatko Koren rekao je kako večeras počinje naš Adventski hod.

“Noć je poodmakla, a dan se približio. Krist Gospodin poput rose dolazi nas pohoditi s visine; Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakoga čovjeka…I mi – koji nekoć bijasmo u tami – milošću smo Njegova dolaska postali svjetlom u Gospodinu te mu možemo ići u susret s upaljenim svjetiljkama”, rekao je Koren.

Nešto kasnije, gradonačelnik je prisustvovao paljenju lampica u Zoološkom vrtu grada Zagreba i tako označio početak  tradicionalnog Polarnog adventa u  Divljem srcu grada.

Tom je prilikom pozvao sugrađanke i sugrađane da posjete Zoološki vrt, koji kao i ranijih godina u ovo predblagdansko razdoblje gaji poseban božićni duh. ”Slobodan ulaz na Polarni advent u Divljem srcu grada imat će mlađi od 18 godina te djelatnici zdravstvenih ustanova. Time smo željeli uljepšati djetinjstvo djeci iza koje je godina drugačija od prethodnih, te zahvaliti zdravstvenim djelatnicima za sve što čine za naše živote i zdravlje!”, istaknuo je gradonačelnik.

Inače, Zagreb je u adventskom razdoblju okićen ukrasima i osvijetljen lampicama, na Trgu bana Jelačića postavljen je veliki bor, a tu je i deset bijelih kućica zagrebačkih obrtnika.

Drugi novitet su Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020.

Iz Turističke zajednice Grada Zagreba ranije su izvijestili da u sklopu projekta “Svjetlost Adventa” s desetak institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivali su i stanare i sve ostale da postanu dio te inicijative.

“Time želimo pokrenuti toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i potaknuti i građane da se uključe i daju doprinos Adventu”, poručili su iz TZGZ. Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnji Advent u Zagrebu odvija se u puno manjem obimu, bez tradicionalne ugostiteljske ponude, poznatog klizališta – Ledenog parka i brojnih drugih kulturnih i zabavnih sadržaja te bez uobičajene predblagdanske gužve, domaćih i stranih turista.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

PREDHODNA OBJAVA

Raditi ili ne?


Thumbnail
Current track

Title

Artist