Katastrofalan potres jačine 6,2 po Richteru pogodio je Petrinju i prouzročio strašna razaranja, nažalost ima i mrtvih i dosta ranjenih. Radi se o jednom od najjačih potresa koji je zadesio Hrvatsku, a koji se osim u cijeloj Hrvatskoj osjetio i u susjednim zemljama: BiH, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Italiji.

Potres se snažno osjetio i u od potresa ranjenom Zagrebu. Veći dio grada ostao je bez struje, zaustavljen je gradski tramvajski i autobusni prijevoz. Po centru grada s već oštećenih zgrada padala je žbuka, cigle i crijepovi. I naš program bio je u prekidu zbog nestanka el. energije. No brzo smo se pribrali i ponovo počeli s emitiranjem, naravno odmah s informacijama o potresu i savjetima kako postupati.

A onda se prvo javila ravnateljica DV Dugo Selo Draženka Sesan koja je roditeljima poručila da su sva djeca dobro, zbrinuto i da se igraju, te da roditelji, ukoliko žele mogu doći po njih.

Odmah nakon toga razgovarali smo s načelnikom stožera CZ Dugo Selo Nikolom Tomincem koji je pozvao na smirivanje panike među građanima i dodao da prema prvim informacijama nema ozlijeđenih, a ni značajnih oštećenja.

U sličnom tonu nastavio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i također pozvao na smirivanje. Mato Čičak načelnik općine Rugvica u vrijeme potresa bio je u Brckovljanima s kolegom Tihomirom Đurasom i naglasio da osim velikog stresa stanovnika Rugvice nema drugih većih posljedica. Kao predsjednik županijske skupštine ZŽ čuo se s načelnicima Kravarskog i Pokupskog koji su ga izvjestili da ima značajnih oštećenja zgrada. Puno lošije vijesti bile su iz Gline, kako mu je javio gradonačelnik tog grada, koji je rekao da su razaranja teška i da je Glina uništena.

Kako bi imali što više pouzadnih informacija s terena preuzeli smo vijesti HR, a mi smo u našem programu nastavili uživo razgovarati i prenositi informacije o stanju na terenu.

Izvjestili smo o stanju u Jelkovcu gdje je većina stanovnika, isto kao i u drugi dijelovima grada, izašla iz zgrada i zadržala se na otvorenom. Promet u gradu u prvim satima nakon potresa bio je otežan. Ljudi su s posla krenuli kućama, čule su se povremeno sirene vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći. Od Sesveta do Savske trebalo nam je više od sat vremena. Željko Krznarić izvjestio je o stanju oko Autobusnog kolodvora i reakcijama u gradu. Za informaciju o stanju u Zagrebu čuli smo se s pročelnicom za gospodarstvo Mirkom Jozić koja je u tom trenutku bila u obilasku centra grada s gradonačelnikom Bandićem i drugim suradnicima. Rekla je kako su štete daleko manje nego u ožujku. Oštećenja ima ali uglavnom na zgradama koje su već ranije oštećene, no srećom do 14 sati, kada smo razgovarali, nisu stigle informacije da ima ozlijeđenih osoba. Pozvala je građane da bez razloga ne dolaze s vozilima u centar grada kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Sve gradske komunalne  službe u tom su trenutku započinjale s čišćenjem ulica. Dio ekipa je poslan i na ispomoć u Petrinju.

A u ranjeni grad, opet su se uputio državni vrh, premjer Plenković je rekao da su na stradalo područje stigli vojska, vatrogasci, HGSS, kako bi pomogli u raščićavanju. U vojarni će se noćas smjestiti svi koji su ostali bez krova nad glavom.

Već dva – tri sata nakon potresa počeli su se javljati građani koji žele pomoći, u rasčišćavanju s odjećom, hranom i drugim potrepštinama. No Nikola Tominac, pozvao je da nitko ne odlazi na stradalo područje samoinicijativno jer se poslovi rasčišćavanja moraju voditi organizirano. Što se odjeće tiče GD CK ima dovoljno zaliha, pa nije potrebna za sada, a oni koji žele donirati hranu pozvani su da to budu trajni proizvodi ili konzervirana hrana.

To je kratki rezime iz današnjeg programa Zabavnog radija.

Podijelite

Current track

Title

Artist