Vinogradari nisu zaboravili sv. Vinka

Piše: - 22.01.2021.

Vinogradari nisu zaboravili na Vincekovo. Unatoč zabranama, novom normalnom, maskama, dezinficijensima, vinogradari su u manjim društvima obilježili blagdan sv. Vinka i početak radova u vinogradima. Kobase na trsju, zalijevanje starim vinom i rezidba tri rozge koje budu pokazale kakva će biti ova godina. I naravno molitva kojom se sv. Vinko zaziva da trsje sačuva od sveg zla i donese dobar urod od kojeg će vinogradari u svojim podrumima znati pripremiti dobro vino.

Željko Panian pozvao je nekoliko svojih pajdaša u vinograd na Štakorovečkom brijegu, u rezidbi mu je pomogao načelnik Brckovljana Tihomir Đuras čiji je vinograd tek nekoliko stotina metara dalje. Željko se žali kaj ovo leto ni popeval za Vincekovo, a nije ni prošle za Bartolovo i Martinje, ali se nada da bu ova pošast od korone konačno omogučila da se u njegovom vinogradu i podrumu čuju i tambura i harmonika i bajs.

I desetak članova udruge Terra Sancti Martini u dugoselskom gradskom vinogradu okupila se pod svim epidemiološko-dezinfekcijskim standardima i obilježila Vincekovo simbolično i kratko, iako ceremonijal-meštre Jožu Kulaša i Željka Melića nije bilo lako skratiti.

I da, sada čisto i bistro vino iz prošle berbe, pokazalo se užitnim i pitkim.

I onda mi stiže poruku od pajdaša Marijana Tomurada iz udruge Zagrebačko vinogorje: “svrati na moj breg v kleticu”, a ja moram odgovoriti, “ne mrem na treći breg, već sam na dva, oprosti ne bum te zabil, drugo leto”.

Ne bi štel ovaj lepi štiklec pokvariti, al pripazite pajdaši i ovaj vikend dečki i cure u plavom imaju akciju, znate već. Za mene ne brinite vozil me je Kreky, a on je notorni cocacoličar.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist