Posljednji ispraćaj Milana Bandića

Piše: - 03.03.2021.

Supruga Vesna, kći Anamarija i članovi obitelji, uz najbliže suradnike, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministre i brojne građane oprostili su se danas na Mirogoju od gradonačelnika Milana Bandića.

Prije posljednjeg ispraćaja uz odar su se izmjenjivale počasne straže a u posljednjoj su , između ostalih bili
JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ, OLIVERA MAJIĆ, MISLAV HERMAN, IVICA LOVRIĆ, PAVLE KALINIĆ, a od Milana Bandića prvo se oprostio Ljubo Jurčić njegov prijatelj već više od 50 godina. Podsjetio je kada su u Hercegovini kao djeca igrali nogomet, na teško djetinjstvo i školovanje njegov gimnazijski nadimak Cvrco i govorio je o odlasku u Zagreb, u koji se Milan Bandić brzo uklopio.

“Nije bilo teškog posla, Milan se brzo uklopio. Brzo je sklapao prijateljstva, bio je pun energije. Volio je ljude, nije ih dijelio. Volio je dobre ljude. Volio je zapjevati gangu, ali i svaku hrvatsku pjesmu. Volio je Zagreb i Hrvatsku”, rekao je Jurčić.

“Nije dopuštao negativnu atmosferu, pomagao je. Bio je dobar i velik čovjek. Volio je jednako Hercegovinu, rodnu grudu. Nikad mu nije bilo teško otići, makar se isti dan vratio. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini. Svaki put kad bi se sreli prvo pitanje bi bilo “Kad si bio dolje, kako je”. Uvijek je pitao za prijatelje iz djetinjstva”, pričao je Jurčić. “Za Zagreb je živio i radio, dao mu je više nego će ikad itko dati. Nije žalio sebe”, rekao je Jurčić i zaključio “Dragi Milane, bila mi je čast biti ti prijatelji. I još veća čast što sam znao što si ti moj prijatelj. Zauvijek će biti živ tvoj duh, osmijeh, ljudskost”

Nakon Ljube Jurčića uz odar Milana Bandića izložen ispred mrtvačnice, još jednom se oprostila Jelena Pavičić Vukičević njegova zamjenica, koja će grad voditi do kraja mandata.

“Draga obitelji, draga Vesna, Anamarija, poštovani uzvanici, prijatelji, suradnici i poštovatelji. Znamo da smo svi smrtni. Ali kad god dođe kraj nama dragim ljudima, uvijek je prerano, bolno, teško, nenadano. Posebno kad odlazi čovjek koji je imao toliko života, ljubavi, energije. On je toliko napravio za grad, postao je dijelom njegovog identiteta, koji je sanjao velike snove o njegovoj budućnosti”, rekla je na početku.

“Bio je jedinstven, neponovljiv. Živio je svoj grad, izgorio je na njegovim ulicama. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas. Ostavit će neizbrisiv trag na sadašnjosti i budućnosti Zagreba i Zagrepčanki i Zagrepčana”, nizala je kvalitete Milana Bandića zbog kojih je bio omiljen među sugrađanima.

“Oni su ti uzvraćali svojim poštovanjem, ne samo na izborima, nego i na svakom koraku hodajući ulicama. Opraštamo se danas od tebe u velikoj tuzi, ali s ponosom jer si otišao kao pobjednik, praštajući svima i spreman za vječnost. Opraštamo se onako kako bi, vjerujem, ti volio, slaveći život i gledajući naprijed”, rekla je Bandićeva zamjenica.

“Hvala ti na svemu, u ime Grada Zagreba, svih sugrađanki i sugrađana, svih onih koji će te pamtiti kao nasmijanog i predanog poslu. Čast nam je bila živjeti s tobom, uz tebe i za tebe. Živio si svoju kršćansku vjeru, čak i kad to nije bilo popularno na ljevici pa neka te nebeski otac nagradi za sve dobro što si učinio. Neka ti je laka hrvatska zemlja, hrvatski gradonačelniče. Počivao u miru, dobri čovječe”, rekla je na kraju Pavičić Vukičević.

Uslijedio je vjerski dio oproštaja nakon čega je dugačka i tužna kolona krenula prema mjestu gdje je posljednje počivalište Milana Bandića  u trokutu arkada, Spomenika poginulima u domovinskom ratu i Spomenika žrtvama fašizma.

 

Podijelite

Current track

Title

Artist